Persze emiatt volt mindig is szerethető. Kijött a 4-es bétája, én meg nyomogattam egy kicsit. És persze mértem az időt.

Összehasonlítottam a Firefox 3-mal, és rendesen rávert az oldalbetöltéseknél, akár 30 százalékkal is. Olyan könnyedén csapja elém a weboldalakat, mintha csak egy vízbe áztatott kiflivel dobálózna, szinte erővel vágja a monitorhoz a másik oldalról.

Mint tegnap írtam, a Cover Flow belopózott a böngésző ficsörei közé is, mostantól már a könyvjelzők és böngészési előzmények között is úgy válogathatunk, mint az iTunes-nál a borítók szerint. Ráadásként a Top Sites a leggyakrabban használt oldalainkból válogat, és hat, tizenkettő vagy két tucat oldalt pakol ki elénk félkörbe, olyan felbontással, hogy szinte már ebben az előnézetben is olvashatóak az oldalak.

A Top Sites egy nagyon látványos megoldás, és szerintem használható is (vagy legalábbis annak kell lennie, majd idővel kiderül). Korábban is tetszettek az olyan megoldások, ahol a böngészésnek már nem szöveges gondolkodással állítanak neki, csak ha nagyon muszáj. A kérdés csak az, hogy ezt meg lehet-e oldani olyan lendületességgel, hogy nem menjen a felhasználói élmény rovására.

Úgy tűnik, meg. A Mac OS mindig is az ilyen megoldásokban tűnt ki, és most sem csalódtam. Az első indítás után az összes könyvjelző és előzmény screenshotját rendezgetni kezdi. Amihez nem talál képet, azzal vár addig, amíg egyszer meg nem nyitjuk. Onnantól fogva azzal betöltési képpel jeleníti meg az oldalt, egészen a következő betöltésig, és így tovább. Ha a megjelenített tartalom időközben frissül az eredeti oldalon, akkor azt egy csillaggal jelöli a felső sarokban.

A betöltés új effekttel történik, először megjelenik az adott oldal elmentett képe enyhén szürkére színezve (viszont azonnal), majd ahogy ez egyre világosabb lesz, úgy tölti be a böngésző a friss lapot. Szép. Viszont a kék töltősáv eltűnt, ami nem az.

A második dolog, ami feltűnt, a lapok kezelése, ami kicsit Chrome-osra sikerült. Ezek legfelülre kerültek magába a címsorba épülve, kicsit furcsán néznek ki, de gondolom, meg lehet szokni. Az biztos, hogy ezzel még több helyet hagytak a weblapok megjelenítésének, ami önmagában dicséretes cél, csak picit zsúfolt érzésem lett így tőle. Ennyire talán nem kellene spórolni a helyekkel.

Mindez a látványos megjelenítés várhatóan zabálja az erőforrást, de a processzor terhelésén egyáltalán nem látszik az újfajta böngészés, a 2 gigahertzes Core 2 Duo processzor egyik magja alig 10-15 százalékos terheltséggel dolgozik ilyenkor. Néha ugyan megmagyarázhatatlan magasságokba is felugrott a processzoridő, de ezt betudtam annak, hogy ez még csak a béta.

Az persze más kérdés, hogy az elmentett oldalképeket milyen méretben és meddig őrzi meg a Safari, helyszűkében már lehet, hogy érdemes lesz az előzmények automatikus törlését is beállítani, hogy a méretes fájlok eltűnjenek. Persze a memóriából is többet fogyaszt a Safari 4, érdemes egy fél gigát csak a böngészőre számolni.

A beépített kereső a Google Suggest szolgáltatással együtt lett integrálva, vagyis gépelés közben egy listát kapunk a legrelevánsabb ajánlásokkal. Többféle nagyítás közül is válogathatunk a böngészőben, bár nekem még mindig az OS beépített zoomja jön be a legjobban.

Macdor jelezte tegnap, hogy G4-es, Tigeres Mac alatt nem volt túl stabil a program, amit - reméljük - a végső verzióban javítanak majd.

Ezeken kívül még 150 új ficsört sorolnak fel az Apple oldalán, szóval még jó néhány hétig együtt kell élni a böngészővel, hogy teljesen kiismerjük. Annyi azonban biztos, hogy nekem egyelőre nagyon bejön az új Safari bétája. Induljon a bugkeresés!