Miután az NPD piackutató cég múlt héten nyilvánosságra hozta az Apple-eladásokkal kapcsolatos számait, csaknem öt százalékkal esett a részvény értéke, és azóta is leszállóágban van. A jelentés szerint ugyanis a Macekből 6, az iPodokból 14 százalékkal kevesebb fogyott az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest.

Az Needham & Company elemzői szerint a befektetők túlreagálják a dolgot, hiszen ez csupán egy hónap felmérése, ezenkívül csak Amerikára vonatkozik, azon belül is csak a kiskereskedelmi eladásokra. Nyugalomra intik a befektetőket, és azt tanácsolják, hogy vásároljanak a részvényből.

Már csak azért is, mert a vállalat bevétele nem csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Azért tűnik úgy, hogy a vállalat ezen a területen is romlott, mert egy rakás pénz még időben elhatárolva, az iPhone-előfizetések miatt csak később jelenik meg az Apple-nél. Mintegy másfél milliárd dollárról van szó.

Az Apple korábban pont ezért találta ki azt, hogy az amerikai pénzügyi-számviteli jelentések sztenderdjétől eltérő másik jelentést is kiad, hogy a később beérkező, de az adott időszakban megtermelt időbeni elhatárolásokat még jobban kiemelje a befektetők számára. Azóta a kétfajta jelentés számai egyre inkább közeledtek egymáshoz, de még mindig sok a kintlévőség. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig az nem hangzik túl jól.