A Mozilla és a Skype is az EFF mellé állt a harcban. Az Electronic Frontier Foundation nemrégiben hozta nyilvánosságra kezdeményezését, amivel azt akarja elérni, hogy az iPhone feltörése ne minősüljön szerződésszegésnek. Persze itt nem az unlockra gondolnak, és valószínűleg a hekkelt AppStore programok beszerzését sem támogatnák. Viszont a szabad kódáramlást igen.

Az Apple válaszát már hallottuk: 2500 dollárt szedne minden kis féregtől, aki feltöri a telefonját, mivel az anyagilag károsítja őt vagy partnereit.

Szóval szépen elbeszéltek egymás mellett. Ez óhatatlan, hiszen mindkét félnek igaza van. A feltörést mindenki arra használja, amire akarja - valaki külső programokat telepít, valaki meg AppStore programokat szerez be ingyen.

A Mozilla ugyan az ügy mellé áll, de akkor sem fejlesztene böngészőt a telefonra, ha a dolog sikerrel járna. Mint a cég képviselője elmondta, az SDK kikötései világosak, valószínűleg fel sem vennék a Firefox mobilverzióját, a Fennecet az AppStore-ba. Arról nem tettek említést, hogy korábban már hivatalosan is elutasították a Mozillát.

Nagyobb meglepetés a Skype, ami az eBay révén nagyon is érdekelt az Apple online üzletében, illetve annak korlátozásaiban. Szerintük a felhasználónak meg kell adni a szabadságot, hogy alacsony költségen, vagy ingyen telefonálhasson, vagyis kihasználták az alkalmat, és egy kis ingyenreklámot is elsütöttek. Az iPhone-on egyébként vannak már VoIP alkalmazások, de ezek csak wifin keresztül működnek.

Kíváncsi leszek, nyilatkozik-e még valaki az ügyben. Az Opera esélyes lenne még a felszólalásra, a Google is legszívesebben az ügy mellé állna, de valószínűleg ahogy nőnek, úgy tartják fontosabbnak az üzleti kapcsolatokat a szimpatikus vagánykodással szemben.