A küzdelem látványa mindig beindítja az embereket. Valamennyi sportág arra a csillapíthatatlan érdeklődésre épül, hogy aki a földön fekszik, vajon fel tud-e még állni. Erről szóltak például Rocky történetei, és a közönség akárhányszor megnézte volna, hogy a tönkrevert boxoló utolső erejével feltápászkodik, és szarrá veri az ellenfelét. Látni szeretnénk, hogy kivételesen a gyengék nyernek.

Hasonlóan heroikus küzdelem alakult ki a Mac OS Leopard és a Windows 7 bétája között. Két olvasóm, József és Balázs gondolt egyet a koliszoba magányában, és összeeresztette a két titánt -  győzzön a jobbik. Egy parti sakkhoz ültették le az operációs rendszereket.

József versenyzője egy MacBook testben lakozó Chess alkalmazás volt, Balázs egy 3.2 gigahertzes Pentium 4-en a Windows 7 béta sakkprogramját állította a legmagasabb szintre, majd a két gépen egyszerre indították el a játszmát.

A sorsolás a Microsoftnak kedvezett, a fehér bábúval tehát a Windows 7-et láthatjuk. Különös kezdést választott a Windows, rögtön felajánlott egy gyalogot, amit persze a Mac örömmel elfogadott. A 16. lépésig a fehér tűnt támadónak, a Mac szépen védte magát.

 

A 22. lépésnél még úgy tűnt, akármi megtörténhet. Mindkettejüknek két könnyűtisztjük maradt, a Windows két huszárral, a Mac egy huszárral és egy futóval kezdte meg a támadást. Három körrel később a Windows már beszorult, ezután gyors egymásutánban mindkét könnyűtisztjét elveszítette.

A vezérrel fekete még a vége felé egy bátortalan ellentámadást intézett a Mac királya ellen, de végül a 42. lépésben mattot kapott. A Leopard megfontoltan játszott, a szemtanúk állítása szerint átlagosan háromszor annyi ideig gondolkozott egy lépésen, mint a Windows.

És nyert. Azt hiszem, a háború végleg eldőlt a két operációs rendszer között. Kimentek a hóra, és a népnek tetsző módon rendezték el a dolgokat. Így van ez rendjén.