Az egész világ megváltozott a 6-os Windows Mobile megjelenése óta, piacra került az iPhone meg az Android, a Microsoft operációs rendszere szerintem már elviselhetetlenül ódivatú lett az újdonságok mellett. A barcelonai Mobile World Congressen azonban bemutatták a 6.5-ös WinMo-t és a redmondi cég online zelenboltját.

Előbbi a fotók alapján egész jól néz ki. A főmenüt drasztikusan átalakították, hogy ujjakkal is lehessen irányítani. A lezárt képernyőn egy rakás információt meg tud jeleníteni az operációs rendszer, szemben az iPhone-nal, amit ehhez hekkelni kell. Az Internet Explorer érintésérzékeny közelítősávot kapott, és végre a menük kezeléséhez sem kell elővenni a béna stylust. Forradalomról ugyan nincsen szó, de amit lehet, kihoztak a 6-os rendszerből, hogy az ne kilométerekkel loholjon a konkurensek után.

Már csak egy a gond: legkorábban az év végén kerül piacra olyan mobil, amelyiken rajta lesz a 6.5, addigra meg már megjelenik az új iPhone és talán a 2.0-ás Android is, szóval a rendszer csak konzerválni tudja a lemaradást. Talán majd a jövőre érkező 7-es.

A Microsoft online boltja, a Windows Marketplace viszont kétségtelenül itt van: közel 20 ezer alkalmazás érhető el általa. Ezeket közvetlenül a telefonra lehet letölteni. Bejelentették a My Phone-t is, ami lehetővé teszi, hogy menet közben szinkronizáljuk a telefonunkat az online-, vagy a gépen tárolt adatokkal, olyasmiről van tehát szó, mint az Apple Mobile Me, csak remélhetőleg stabilabban működik annál.

Sajnos azonban ez is csak a Windows 6.5-tel lesz elérhető, így hiába lehetett megnézni a barcelonai konferencián, még hónapokig várni kell rá.