Persze eleve sok akadályt gördített már eddig is a cég azok elé, akik szabadon akarták használni a mobiljukat, most azonban egy lépéssel tovább menne az Apple: büntetést akar kiszabatni a jailbreakelő júzerekre. A vállalat azt állítja, hogy az egész iPhone-biznisz a zárt rendszerre épül: ez szavatolja a mobilok megbízhatóságát, az App Store nyereségességét, ezen keresztül a fejlesztők bevételét, és ha ez az érzékeny ökoszisztéma csak egyetlen pontos is sérül, összeomlik az egész.

Az Apple ennek megfelelően beadott egy kérvényt, aminek értelmében az iPhone feltörése a szerzői jogokkal történő visszaélésnek minősülne. Ezek alapján a júzereket 2500 dollárra lehetne büntetni, és akár öt év börtön járna azoknak, akik anyagi haszonszerzés céljából esnek neki a készüléknek.

Mindenesetre az Electronic Frontier Foundation máris tiltakozik a beadvány ellen, abszurdnak nevezve az egész felvetést. A vita vége valószínűleg az lesz, hogy egy bíróság kénytelen lesz eldönteni: mégis ki birtokolja a megvásárolt telefont? A gyártó, vagy a tulajdonos?

Én mindenesetre sajátomnak érzem az enyémet, és nagyon rácsapnék bármelyik Apple-alkalmazott kezére, ha engedély nélkül meg szeretné nyomkodni, mondván, hogy az legalább annyira az övé is.