Tizennyolc hónapja tartanak a tárgyalások, de az Apple és a China Mobile nem tud megegyezni. Nem úgy tűnik, hogy a kínaiak egyhamar legálisan foghatnak kezükbe iPhone-t, mert a tárgyaló felek nemhogy közelítik, inkább távolítják álláspontjukat.

A China Mobile vezetője nemrégiben ugyanis ellátogatott Cupertinóba, és azzal a feltétellel írt volna alá szerződést, ha az ottani AppStore kezelése a kínai állami vállalat kezébe kerülhetne, beleértve az alkalmazások árának beszedését is.

Kínában ugyanis állítólag nem működne az a rendszer, ami mindenhol máshol a világon, vagyis hogy bankkártyával kell regisztrálni az online üzletben, és innen intézni a kifizetéseket. Kínában a felhasználók inkább szeretnek a mobilszámlájukról fizetni, állította Wang Jianzhou, a China Mobile vezére.

Nem jött be. Az Apple visszautasította a csaknem visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatot, ezzel a harmadik fordulóban is döntetlen a mérkőzés. Az első körben a kínai szolgáltató utasította vissza az Apple 20-30 százalékos igényét a mobil utáni bevételekből. Ezután az Apple azt javasolta, hogy 600 dollárért adják el az iPhone-t a kínai vállalatnak, ha a China Mobile bizonyos támogatásokat nyújt a telefon és a hozzá fűződő szolgáltatások terén. Ez sem jött össze.

Ilyen az, amikor a megállíthatatlan erő találkozik a ledönthetetlen fallal. Itt már csak egy varázsló segíthet, aki bölcsességével elrendezi a két titán ügyét. Javaslom a feleknek esetleg a pápát, vagy a Dalai Lámát, ha már végképp elfogy a türelmük.