Persze az Apple még egy szót sem árult el a telefonnal kapcsolatban, sőt, azt sem erősítette meg, hogy készül egyáltalán valamire, de hát ettől persze a tesztlaborban már simán működhet vagy 472-féle iPhone 3-as. Az egyik akkora, mint egy bab, a másik meg mint egy targonca, sőt, olyan is lehet köztük, ami az egyetlen gomb megnyomására 2009-be varázsolja Xerxészt és meglepett milliós seregét az időszámításunk előtti 5. századból.

Ugyanakkor a pletykákból és azok elemzéséből, esetleges tagadásából kristályosodik már az a kép is, hogy mire érdemes számítani.

Hát először is arra, hogy nyáron érkezik a telefon. Júniusban vagy júliusban, az előző két iPhone premierje is ekkor volt és egy gyorsan változó piacon, a csökkenő eladásokat látva nincs okunk kételkedni abban, hogy az Apple idén is kiad valamit.  Időközben képbe kerültek olyan készülékek, platformok is, mint a Pre, vagy az Android, ezekre már lépni kell valamit, a visszaszámlálás tehát megkezdődött.

Időközben kiderült az is, hogy a mobil firmware-kódja 2.2.1 lesz, szemben az első mobil 1.1-es és a 3G-s készülék 1.2-es kódjával, jelentős változásra lehet tehát számítani.

Az nagyjából biztos, hogy nem lesz a jelenleginél kisebb, főleg nem olcsóbb modell, az Apple nem tervez iPhone nanót. Ahogy Tim Cook mondta:

Ismernek minket, nem akarjunk versenyezni ezen a piacon. Azok nem mi vagyunk.  Csinálja csak meg valaki más helyettünk. Nem az a célunk, hogy a mobilipar legnagyobb szereplője legyünk, az a célunk, hogy a legjobb telefont készítsük el.

Szó van arról is, hogy az új készülék már támogatni fogja a Flasht, a kérdés csak az, hogy egy milyen formában kerül a telefonba és milyen áron. Sima szoftverupdate lesz, ami a korábbi modelleket is érinti, vagy egy közel teljes Flash kerül a mobilba, ami erősebb hardvert követel és ezzel ki is zárja a funkcióból a korábbi két iPhone-t?

Valószínűleg ez utóbbiról lehet szó, hiszen egyre több olyan hír kerül napvilágra, ami processzorfejlesztésről szól. Egyesek szerint az Nvidia Tegra csipje kerül a mobilba, ami már támogatja az 1080p-s felbontású videók lejátszását is (erre óriási szükség lehet a 480x320-as kijelzőn), mások viszont azt állítják, hogy a váltásra semmi esély: a jelenlegi szállító, az ARM ugyanis egy meglehetősen erős processzorral lépett a közelmúltban piacra, ha már muszáj valamit, egyszerűbb a Cortexet beépíteni a termékbe.

De van jobb megoldás is, hiszen a P.A. Semi felvásárlásával már házon belül is van processzorfejlesztő, kézenfekvő, hogy az tervezze meg a direkt az iPhone-hoz készült csipet, bár sokan úgy gondolják, hogy a decemberi akvizíció és a nyári premier közt túl kevés az idő ahhoz, hogy abba egy kész termék fejlesztése beleférjen. Elképzelhető tehát, hogy az Apple csak felvillantja a jövő ígéretét, bár nyilván nem gyöngítené a cég a harmadik iPhone eladásait azzal, hogy a 2010-ben megjelenő modellel kápráztatja el a közönséget.

Akárhogy is, nyáron kiderül.