Elkészült a Net Applications legújabb statisztikája, amiből nemcsak az derült ki, hogy minden tizedik online számítógép Mac, de az is, hogy az operációs rendszer egyes verziói mennyire elterjedtek. Az adatokból viszont további érdekes következtetéseket lehet levonni.

Először is nem túl nagy meglepetésre a Leopard a legsikeresebb Mac OS 5,28 százalékos piaci részesedéssel, de nincs megalázóan lemaradva a Tiger sem, aminek 2,74 százalék jutott (köztük az én töredékszázalékom is).

A lista a hatodik hely környékén kezd érdekes lenni, itt ugyanis verziószám nélküli Mac OS X-et emleget a Net Applications, ami többek szerint a Hackintoshokat rejtheti: azokat a pc-ket, amikre valahogy felerőszakolták az Apple operációs rendszerét. Ezeknek a gépeknek egy százalékos a piaci részesedésük, több tehát, mint a Linuxoké, amik 0,83 százalékkal szerepelnek a listán. Ráadásul a nyílt forráskódú operációs rendszerre az iPhone is jön fel 0,48 százalékkal.

Érdekes, hogy az iPodnak 0,11 százalék jutott, ez a név talán a Touchot takarhatja, amiből a jelek szerint körülbelül negyedannyi fogyott, mint az iPhone-ból, vagy csak kevesebbet neteznek vele.