Bár hivatalosan Magyarországon sosem lehetett dalokat vásárolni az Apple online zeneáruházában, azért volt egy rakás trükk, amivel ki lehetett játszani a rendszert. A legegyszerűbben úgy, hogy gift cardot vásároltunk, a regisztrációkor megadtunk egy amerikai címet, aztán már tölthettük is le a Bing Crosby-összest.

A 9to5Mac szerint azonban ennek vége. A blog arról ír, hogy megszűnt a külföldi zeneletöltés lehetőse, azaz csak abból az országból lehet vásárolni, ahol az adott gift card, hitelkártya be van jegyezve. Nem is egy síró kelet-európai jelezte a problémát, hanem egy sokat utazó amerikai, aki eddig gyakran töltött le repülőtereken videókat, dalokat, az utóbbi napokban azonban látszólag megszűnt ez a lehetőség.

Mivel az Apple-nek tökmindegy, hogy hol vásárol az ügyfél, sőt, egyetlen célja az, hogy minél több dalt adjon el, valószínűleg már megint a nyomorult lemezkiadók köptek a levesbe, pedig már azt hittük, hogy Steve Jobs úgy rángatja a tökeiket, ahogy épp a kedve tartja.

Mindenesetre pusztulásra ítélem azt a szerencsétlen szolgáltatáshalmazt, amelyik érdekének tartja a szolgáltatás mind szűkebb elérését, és amelyik képes elérni olyasmit, hogy mondjuk Magyarországon ne vásárolhassak dalokat az iTuneson keresztül. Aztán meglepetten pislog az összes kiadó, amikor inkább letöltöm torrenttel az egészet.

Mivel a 9to5Mac kommentjeiből kiderül, hogy néhányan észlelték a problémát, mások azonban nem, írjátok meg, hogy nektek mi a tapasztalatotok? Működik az iTunes Store paypal-hozzáféréssel? Gift carddal? Szittya varázslattal? Sehogy?