Köztudott, hogy az Apple telefonja csak nagyon speciális esetben engedélyezi a feladatok párhuzamos futását: bejövő hívás, figyelmeztetések, zenelejátszás és az egyszerűsített médiavezérlők azok, amik kihasználhatják a multitask előnyeit.

Noha a telefonban viszonylag nagy teljesítményű processzor ketyeg, az Apple szerint ez mégsem elég a zavartalan felhasználói élményhez. A 128-ból ráadásul csak 40 megabájt memória marad a rendszer helyfoglalása után, ezért aztán az Apple fejlesztői maradtak a Push Notification szolgáltatásnál, vagyis hogy a külső alkalmazások egy szolgáltatóval kapcsolódhatnak, ahonnan egyszerű értesítéseket fogadhat a telefon akkor is, ha az adott program éppen nem is fut.

Pontosabban mondták, hogy lesz ilyen, de azóta sem látta senki - kivéve persze az Apple saját alkalmazásaiban. Sőt, öt hónappal a beindításra ígért végső határidő után annyira csendben vannak a dologról, hogy még a belső informátorok sem tudnak semmit mondani. Mintha nem is létezett volna Push Notification.

A pletykák azonban természetüknél fogva olyanok, hogy még ilyen terméketlen táptalajon is találnak maguknak utat: most azt állítják egyes lapok, hogy már nem is lesz beindítva a szolgáltatás, inkább megvárják a következő iPhone bemutatását, és akkor bejelentik a full multitask ficsört.

A pletykák szerint ugyanis az új telefonba saját fejlesztésű, a mostaninál erősebb processzor kerülhet, valamint több memória, az alkalmazások párhuzamos futásának lehetőségére azonban még így is ki kell találnia valamit az Apple-nek.

A találgatások szerint az egyszerre futtatható folyamatok száma maximálva lesz, ezenkívül én magam kétlem, hogy egy Task Managerrel oldják meg az esetlegesen a felhasználóra bízott felügyeletet. Nem is igen hiszem, hogy szeretnék azt a felhasználóra bízni. Szerintetek?