Hát nem megcsinálták, amit terveztem? Annyit beszéltünk mostanában az Apple-netbookról, arról, hogy az Atom processzor vajon mire elég, gondoltam felhekkelek egy OS X-et egy MSI Windre, vagy Asus Eee-re aztán megnézem, hogy mire képes a mostanában már tényleg belépőszintnek tekinthető G4-es iBookok ellen. Ezt a gépcsaládot még mindig sokan használják, sok a tapasztalat arról, hogy Leopard, iLife alatt mire elég az egyre öregebb G4-es, abban meg biztos voltam, hogy az Intel Atomban sincs sokkal több kraft.

De a külföldi kollégák szorgalmasabbak és főleg gyorsabbak voltak. Az alapgép az 1,33 gigahertzes, 768 megabájt memóriával szerelt iBook, ellenfele az MSI Winddel teljesen megegyező Advent nevű, atomos laptop volt 1 ileltve 2 gigabájt memóriával, aztán viszonyításnak bekerült a tesztbe az első MacBook Air is 1,6 gigahertzes Core 2-es csippel.

Mint az a két fenti teszten is látszik, a négy és fél éve kapható 1,33 gigahertzes G4-es szinte mindegyik megmérettetésben állja a sarat az új Atommal szemben, és mindkét csip elvérzik, ha az ellenfél az Apple történetében használt leglassabb Core 2-es. Persze senki nem is állította az ellenkezőjét, hiszen az Atom nem a teljesítménye miatt érdekes, hanem ezért:

A csip fogyasztása ugyanis döbbenetesen alacsony, egy 13,3 colos ház és normális méretű akkumulátor mellé pakolva valószínűleg a 10 órás üzemidő is megvalósítható lenne, azt viszont továbbra is erősen kétlem, hogy a teljesítményadatokat látva az Apple valaha is belepakolná ezt a processzort valamelyik Macbe.