Az ilyen hírekben szegény időkben, mint a mostani, a sok nyolc órában fizetett Apple-újságíró - miután a héten is felhívta Cupertinót, hogy volt-e bent Jobs, valamint Tim Cookot, hogy igaz-e bármelyik pletyka, amit a héten kitalált - nem tehet mást: elkezdi böngészni a szabadalmi hivatal honlapját. Az Apple eléggé sűrűn védet le dogokat, valamelyik csak érdekes lesz.

Így találtak rá arra a beadványra, amelyik videokonferencia-beszélgetést és videofelvételt ígér a jövő iPhone-jába. És mióta az Apple telefonjaiból évente új modell jelenik meg, az idei iPhone-t, a 3.0-ás jelzésűt lassan már tényként emlegetik. Állítólag helikopter-leszálló is lesz rajta.

A mostani szabadalom azonban egyáltalán nem rugaszkodik el a földtől, hiszen csak egy olyan eszközt ígér, amivel a a beszélgetés közben a másik pofájába tolt kamera képét is nézhetjük és vice versa. A videofelvételt már feltalálták, az iPhone-hoz is van már régóta ilyen recorder program (a Cydia nevű feketepiacon), a szabadalom leginkább azzal a problémakörrel foglalkozik, hogy hogyan lehetne megoldani a kamera minden irányba mozgatását. A konferencia- beszélgetésekhez az előlapon, egyébként a hátlapon tanácsos vele felvételt készíteni. Mondjuk ez sem annyira a spanyolviasz problematikája.

Mindegy, a szabadalom úgy szólt, legyen videofelvétel. Egy picivel nagyobb esély van rá, hogy lesz is.