Tegnap lement az első öt, ma itt a második. A TOP 10-et a Macworld állította össze, én meg hozzátettem a magamét. Ha szerintetek kimaradt valami, okvetlenül írjátok meg!

Az iBook (1999)
 
Az iMackel kezdődött a változás, akkor született meg az új Apple, Jobs Apple-je. Az iBookkal vált teljessé a kínálat, a kerek, színes gép ott volt minden filmben, minden híresség kezében, az nem volt celeb, aki nem szerzett be magának egy modellt. Ez volt az első olyan, nagy sorozatban gyártott laptop az egész számítástechnikában, ami AirPortjával képes volt a wireless kapcsolatra.
 
Power Mac G4 Cube (2000)
 
Ha érdekel valakit a személyes véleményem, ez nemcsak az Apple, de a világtörténelem legszebb számítógépe volt. Amikor több mint nyolc éve először láttam egy budapesti kereskedésben, tudtam, hogy elvesztem, egy nap biztosan lesz olyan gépem, amire almalogót passzíroztak. A gép bekerült a Museum of Modern Artba is, mégis csak egy évig gyártották a vertikális optikai meghajtóval szerelt Cube-ot az elmaradt érdeklődés miatt. Vagyis érdeklődők voltak, de amint megtudták, hogy mennyibe kerül a rendszer, sarkon is fordultak és rohantak ki az üzletből, be az első Dell-boltba, vagy mittudomén, hova.
 
Inteles iMac (2006)
 
Hat hónappal a gép premierje előtt megtörtént az, amit korábban sokan hihetetlennek tartottak, Steve Jobs bejelentette: „It's true”. Az Apple dobta a lassan fejlődő és normális laptopprocesszort gyártani nem képes PowerPC-vonalat és áttért az Intel Core-jaira, amit sokan máig bánnak, szerintem viszont egy remek lépés volt: a gépek megbízhatósága nem, vagy nem emiatt csökkent, az új modellek erőfölénye egyértelmű volt, az Apple nagyobb játszótérről tudja összelegózni a gépekbe valót, mint korábban. A fejlesztés első eredménye volt a január 10-én bemutatott iMac, ami legalább megtartotta nevét (nem úgy, mint az elődjéhez képest sokkal bénábban elnevezett MacBook, MacBook Pro és Mac Pro), sőt, külsejét is, teljesítménye azonban közel kétszerese volt elődjének. Ráadásul az Intel csipje miatt a Windows is elindult rajta, szóval kijelenthetjük, hogy a géppel új korszak kezdődött az Apple történetében.
 
MacBook Air (2008)
 
A világ legvékonyabb laptopja. A premierkor sem értettem, hogy mire jó a hagyományos két dimenzió szűkítése helyett a harmadikra koncentrálni, de már akkor is akartam egy ilyen laptopot, aminek azóta számos követője is akadt. A spéci processzorral szerelt pengeszerű gépbe nem fért sem optikai meghajtó, sem normális mennyiségű usb, ezzel együtt sikeresen fedett le egy piaci igényt, ráadásul merevlemez helyett ssd-vel is lehetett rendelni. Az Airrel bevezetett alumínium ház azóta mindenhol elterjedt az Apple-nél, ahogy az óriási, több gesztust felismerni képes touchpad is.
 
Az iPhone (2007)
 
Elsőre rá lehetne vágni, hogy de hát ez nem is Mac, holott az operációs rendszere a Mac OS X, teljesítménye meg bőven eléri a tíz évvel ezelőtti asztali gépekét. Szóval fogadjuk el, hogy a mobil az első Mac egyenesági leszármazottja. És persze az Apple megmentője. Na nem mintha bajban lett volna a vállalat, de hogy a nehéz gazdasági helyzetben is tovább tudta növelni nyereségét és hírnevét a cég, abban nagy szerepe volt a mobilnak, ami megújította az iparágat. Konkrétan.