Bizonyos funkciók ugyanis csak az inteles processzorokon lesznek elérhetők, fedezte fel a 9to5Mac. Ahogy az az Apple oldalán is olvasható, a Garage Band egyik legszórakoztatóbb új funkciója, a Learn to Play (ami az, aminek tűnik: megtanít minket különböző hangszereken játszani) csak az inteles Macintoshokon fog futni. Sőt, a program még ennél is válogatósabb, ugyanis csak a kétmagos Core csipeket hajlandó elfogadni, bizonyára nagyon komoly leckékről lehet szó. Szintén ellehetetlenül az a PowerPC-s júzer, aki ki szeretné használni az AVCHD videók előnyeit iMovie alatt, pedig elég sok merevlemezes kamera dolgozik ezzel a formátummal.

Persze a programok elindulnak majd, hiszen a minimális rendszerkövetelmények szerint 867 megahertzes PowerPC G4-es és 512 megabájt memória kell neki, de már tisztán látszik az irány: a nagy váltás előtti gépek szépen-lassan kiesnek az Apple kegyeiből.

Persze az iLife rasszizmusa semmi ahhoz képest, hogy a pletykák szerint az új operációs rendszer, a Snow Leopard nemcsak funkcióiban lesz soványabb a PowerPC-s gépeken, hanem el sem indul majd rajtuk.

Úgy látszik, három évvel az átállás megkezdése után az Apple felkészült arra, hogy végképp leszámoljon a múltja egy fontos darabjával.