Az elmúlt napokban egyfolytában ment a megalapozatlan rémisztgetés. Gyakorlatilag a fél nyugati sajtón végigsöpört a hír, hogy Atom processzor lesz a Mac miniben, ami remek példája annak, hogy sokan milyen kritikátlanul kezelnek egy-egy izgalmasabbnak tűnő hírt. Én inkább nem írtam semmit, gondoltam megvárom, hova fut ki ez az egész, de már most látszik, hogy a hírhullám káoszba, de legalábbis találgatásokba fulladt.

Na de vegyük is át, miről van szó: a Tom's Hardware kezdte el terjeszteni, hogy az Apple váltásra készül, és hogy Atom 330-as kerül a Mac minikbe. Az Intel alacsony fogyasztású processzoráról van szó, ami eddig csak netbookokban, meg harmatgyenge asztali konfigurációkban tűnt fel. Pontosabban ez még semmiben, csak az egymagos változat, a kétmagos 330-as még meg sem jelent. Ennek a számítási kapacitása elméletileg ugyan a kétszerese az elterjedt Atoménak, de ne legyenek kétségeink: még ez is baromi lassú. Hogy pontosabban fogalmazzak, kábé harmad akkora teljesítményre képes, mint a mini Core 2-ese, ami persze nem rossz egy 30 dolcsis platformtól, de ugyan mi keresnivalója lenne egy 600 dolláros gépben? Vagy egy bármilyen Apple-konfigurációban?

Az Atom ugyanis bár képes alapszintű netes feladatok ellátására, esetleg még szöveget is lehet szerkeszteni vele, de például az egész iLife-programcsomagot ki lehetne dobni, mert nem tudna még egy iPhotót sem rendesen kezelni az Atom. Arról nem is beszélve, hogy csak erős grafikus támogatással tudna lejátszani akárcsak 720p-s videókat is, ami szintén nehezen elképzelhető egy 2009-es Apple-gépről. Hacsak nem Apple TV-nek hívják azt, mert a vállalat set-top boxába akár még bele is férhetne a processzor valamilyen GeForce-szal kiegészítve, de a pletykák már arról is szólnak egy ideje, hogy inkább valamilyen ARM-csip hajtja majd meg az eszközt, az Atom felbukkanása tehát ebben megint csak meglepő lenne.

Aztán persze elképzelhető, hogy a gazdasági világválságra való tekintettel megjelenik egy Mac nano, de ahogy korábban a kitartó pletykák ellenére egy Apple netbook megjelenését is többször kétségbe vontam, úgy ezt a verziót is hülyeségnek tartom. Legutóbb az élet - legalábbis átmenetileg - engem igazolt: kedvenc cégünk nem egy filléres, hanem egy bazinagy és drága laptopot mutatott be. Ha a történelem ismétli önmagát, akkor olcsó asztali gép helyett valami brutálnagy iMacre számíthatunk. Ami egyébként szerepelt is a követeléseim listáján, szóval én támogatom.