Érdekes cikk jelent meg a Computerworldön a Mac 25 éves évfordulója alkalmából. Bizony, nemsokára negyed évszázados lesz az egyik legjobb számítógép-sorozat all time, úgyhogy Seth Wintraub úgy érezte, ideje feltenni a kérdést: vajon 25 év múlva még mindig lesznek Macek?

Tekintettel arra, hogy a mai gazdasági, politikai helyzetben, pár hónappal az LHC újbóli bekapcsolása előtt még azt sem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, hogy 25 év múlva az univerzum létezni fog, elég merész húzás a jövő Macintosháról gondolkozni, de Weintraub mentségére legyen mondva, hogy elismeri, írása erősen spekulatív jellegű. Éppen ezért nehéz jelentőséget tulajdonítani annak, amikor azt írja, hogy a merevlemezek szerepét átveszik az ssd-k, mert egyrészt ez nem jóslat, hanem egy folyamat, aminek a közepén vagyunk, másrészt meg 2034-ben szerintem már az ssd-k sem lesznek sehol.

Van viszont egy táblázat a cikkben, ami még spekulatívabb, mégis érdekes: a szerző az elmúlt 25 év fejlődési ütemét alapul véve megpróbálta megtippelni a JövőMac alkatrészeit. Azt rögtön az elején tisztázzuk, hogy ez a gép egészen biztosan nem valósul meg, hiszen a processzorok például már régóta nem az órajel növekedéséről szólnak, egyszerű szorzással tehát nem kaphatjuk meg, hogy mit kapunk pár évtized múlva az Inteltől. Sőt, a gyártástechnológia a határait feszegeti, tehát nemcsak egyszerűen többmagos felépítésű csipekre, hanem egészen forradalmi, akár fénnyel működő áramkörökre kell számítanunk.

Tehát az alábbi konfiguráció biztosan nem valósul meg, ettől függetlenül izgalmas megnézi a táblázatot, hogy tudjuk, mire számíthatnánk 2034-ben, ha nem változna a fejlődés üteme, vagy iránya: