Igen, azt írtam, végre, mert ami itt vásárlókért folytatott harc néven ment, az több volt, mint szánalmas. Amikor először hallottam arról, hogy a Microsoft piacra dob egy mp3-lejátszót, komolyan mondom, örültem. Azt hittem, valami ütőképes termékkel lép piacra a cég, ahogy tette azt az Xboxszal, aztán majd öldöklő versenyre kényszeríti az Apple-t. Ehhez képest a Zune folyton csak az iPodot másolta, nem tudott felmutatni egyetlen forradalmi vagy igazán használható funkciót sem, éppen ezért nem is terjedt el.

Az volt az általános benyomásom, hogy az emberek nem a Zune miatt vették a Zune-t, hanem hogy ne iPodot vegyenek Egy protesttermékről van tehát szó, az viszont ritkán jelent jót egy kütyü piaci lehetőségeit nézve, ha a kutyának sem kell saját maga miatt. Ennek megfelelően kábé 2-2,5 millió darab fogyott belőle a 2006. novemberi premier óta, miközben iPodból kábé százmillió. Vicc, komolyan mondom.

Bár a készüléknek voltak támogatható képességei, például a wifi-s szinkronizáció, az ingyenesen letölthető szoftverfrissítés és a közösségépítésre tett bátortalan kísérletek, alapvetően az ötlettelenség és a hibák sorozata jellemezte a lejátszót. Emlékezzünk csak az első időkre: a Zune hónapokon keresztül nem volt kompatibilis a Vistával és sokak szerint igazi horror volt a kezelőszoftver telepítése a számítógépre. Egy zenelejátszó szoftverének a telepítése!

Úgy látszik, a Microsoft is belátta, hogy nem tud áttörést elérni a branddel, így várhatóan kinyírja a lejátszót és azzal folytatja, amihez jobban ért: a szoftverkészítéssel. Erről maga Steve Ballmer beszélt a Financial Timesnak, sőt, a vezér azt is elmondta, hogy szerinte a jövő a dedikált lejátszók helyett az olyan többfunkciós készülékeké, mint az iPhone, vagy az iPod Touch.

Ezzel mondjuk nehezen tudnék vitatkozni, kérdés, hogy a Microsoft mikor lesz képes olyan szoftverkörnyezetet alkotni, ami akár csak megközelíti az iPhone operációs rendszerét vagy a Google Androidját. Mert amit ma Windows Mobile néven árulnak, az sokkal nagyobb gáz, mint a Zune valaha is volt.