Phil Shiller a Macworld keynote-on hosszasan beszélt az új iWorkről, és annak online összetevőiről, amivel az esemény hatása alatt nemigen fogott meg senkit. Jól van, iWork, ugorjunk, sokan ezt gondoltuk az élő közvetítés alatt. Egyesek már az esemény előtt elkezdtek pusmogni arról, hogy az iWork alkalmazások webes felületet kapnak, ekkor még úgy gondoltuk, hogy a Google Docshoz hasonló megoldással rukkol elő az Apple.

Ennél egyelőre kevesebbről van szó, és egészen más felfogásban. Az iwork.comot a desktop alkalmazások kiegészítőjének szánták, a dokumentumokat megosztani vágyóknak. Szerkeszteni egyelőre nem lehet a feltöltött fájlokat, a látogatók csak megjegyzéseket fűzhetnek a dokumentumokhoz, a szolgáltatás tehát csupán egyszerű megosztásról szól, illetve az ilyen folyamatok leegyszerűsítéséről és almásításáról. Úgy tűnik, Cupertinóban tanultak a gyalázatos MobileMe indításból, egyelőre nem akarnak túl sokat fogni egyszerre, és egy nagyon fontos szó is olvasható az üdvözlő képernyőn, amit eddig nem szívesen használtak: Beta.

A szolgáltatáshoz tehát szükséges egy iWork 09-es csomag (trial itt), és egy Apple Account. A feltöltött fájlok 3 hónapig maradnak a szerveren, ahol egy gigabájt áll rendelkezésre a felhasználónak. A megosztás folyamata egyszerű, a dokumentumokhoz rendelt látogatókat a bejelentkezés után tovább lehet rendezni, hozzáadni, eltávolítani, ilyenek.

És ami a legfontosabb, az iPhone-on is működik a dolog, a Mobile Safarira külön optimalizálták a szolgáltatást. Az iWork.com-mal nem nyújt túl sok újat az Apple, de a felesleges email-csatolásokat meg lehet spórolni, és az iPhone-t is bevonták a buliba. Nem kérdés, hogy ezzel leginkább a vállalati szegmenst célozták meg.