Semmi iPhone nano, Snow Leopard, de azért vegyük észre, hogy az Apple tegnap bejelentett egy 17 colos high-end laptopot, és hozta a tőle elvárt stílust: nem törődött a piaci trenddel, és más preferenciákat helyezett előtérbe. A vevő meg majd eldönti, hogy szerinte is fontosabb a strapabíró akksi a gyengébb, de cserélhetővel szemben.

A 95 wattórás lítium-polimer akkumulátorok ugyanis az Apple állítása szerint nyolc órán keresztül zümmögnek ki magukból energiát, ami egy ilyen méretű és teljesítményű erőműnél szép eredmény: GeForce 9400M és GeForce 9600M GT 512 megabájt RAM-mal, 1920 x 1200 felbontású 17 collos LCD- világítású kijelző, 2.66 gigahertzes Core 2 Duo proci, meg ami még kell egy laptopnál.

Az új telep azért bírja tovább, mert lapos. A lítium-ionos akksikkal ellentétben nem kell értékes helyet pazarolni a henger alakú telepekre, így nagyobb méretű energiaforrást tudtak tervezni az új MacBook Próba. Ugyanezt a trükköt alkalmazták az iPodokban, az iPhone-ban és a MacBook Airben is. A helyhiány miatt ezekben sem oldották meg a kézzel cserélhetőség feltételeit, ahogy az új MacBook Prónál is a még nagyobb telepre fordították a felszabaduló helyet.

Az élettartam sarkalatos pontja a strapabírás, vagyis hogy a telep hány feltöltés után mondja be az unalmast. Az Apple ezért fejlesztette ki az adaptív töltés-technológiát: a rendszer egyenként figyeli az egyes cellák állapotát, és mindenhová az optimális töltést szállítja. Emiatt a problémamentes újratöltések száma elérheti az ezret is. A telepről csak néhány óráig működő laptopok még mindig a legfájóbb pontjai a piacnak, Cupertinóban láthatóan pont erre a témára feküdtek rá. És nem a cserékből fognak meggazdagodni: 179 dollár az új MacBook Pro telepcseréje, miközben a régebbi modellek kivehető akkumulátorait 129 dollárért szállítják.

Sokan számítottak új, olcsóbb termékre, ehelyett az Apple egy nagyot és drágát villantott. Egyre több laptop fogy a piacon, amiből az Apple sem akar kimaradni, de a cég a jelek szerint most is a saját útját járja: drága, de jól felszerelt gépekkel száll szembe a gazdasági válsággal, míg a konkurencia az olcsó netbookokkal próbál sikereket elérni. Az Amazon karácsonyi eladási adatai alapján mindegyik szereplő jó döntést hozott.