almalé és kungfu Rólunk

A hét Apple-hírei

Ez a hét nem volt éppen egy izgalmas időszak az Apple-news fetisisztáknak, elmondásuk szerint egyetlen jól irányzott orgazmusuk volt: a csütörtöki iPhone Software Roadmap konferencia. Az esemény főbb részleteit már megírtam, ezúttal egy átfogóbb aspektusból szeretnék végigfutni a bejelentésen.

Egy nagyon aktív fejlesztői közösség van itt kialakulóban, és nagyon valószínű, hogy a mobiltelefonos szoftverpiac is jelentősen át fog alakulni ennek hatására. A nagy játékfejlesztők is készítik átirataikat a platformra, de olyan alkalmazást is láthattunk, ami meghaladja a klasszikus kommunikációs-szórakoztató eszközhöz való kapcsolatot, bemutattak például egy olyan, egészségügyben és gyógyszeriparban dolgozóknak (meg mindenkinek, aki szereti) készült alkalmazást, ami egy komplett gyógyszeradatbázist kezel, folyamatosan frissítve azt, egy meghatározott réteg így már különleges kapcsolatot építhet ki a telefonjával.

Mindezt a nyolc-óra-munka-nyolc-óra-szórakozás jegyében mind a munkahelyi környezetben alkalmazható programokkal, mind a személyes szférában használható alkalmazásokkal kívánják elérni. A fejlesztőket nem kis pénzösszeggel csábítják arra, hogy a júzerek minél nagyobb táborának ömlesszék a programokat. Szóval tessék nekiállni tanulni az iPhone OS-t, meg agyalni az áttörő hatású fejlesztéseken.


Miért jobb a Mac, mint a PC?

Nem vagyok rasszista, vannak pc-s barátaim. Sőt, egy nap az voltam én is, mint ahogy a hazai maces közösség nagy része Doson meg Windowson kezdte a pályafutását. Mindannyian emlékszünk rá, miért voltak jók azok a gépek: olyanok voltak, mint a legók, lehetett bütykölni velük, folyamatosan emelni a teljesítményüket, moddolni őket, elismerést begyűjteni a tuningolásért.

Aztán a felnőtt élet küszöbén választás elé állít minket az élet: legózunk tovább, vagy inkább csak használjuk a rendszert. A döntés egyszerű: aki belefáradt a pc-s világ szarságaiba, aki nem tekinti játékplatformnak a számítógépet, aki nem akarja megérteni a gépét (mert feladta), csak használni akarja, az előtt-utóbb eljut a Macig.


Tovább olvasom


Rituális öngyilkosságot követett el a nano



A kütyük folyton felrobbannak, iPodból meg annyi van, hogy ha csak minden egymilliomodik gyulladna fel, akkor is lángban állna az egész világ. Szerencsére nem gyakori az eset, és valószínűleg a Jupiter, Cupertino és a téridő-kontinuum szerencsétlen együttállása is szükséges volt hozzá, de nagyon úgy tűnik, hogy ha a nano tulajdonosa nem ébred fel a tűzriasztóra, akkor a háló padlóján égő iPod akár ki is nyírhatta volna. Az nem derül ki az Engadget postjából, hogy mi volt a spontán öngyulladás oka, de szerintem valami transzcendens baromság lehet az ügy hátterében.


Milliomos lehet, aki iPhone-ra fejleszt

Egy jelentős kockázatitőke-befektető vállalat, a Kleiner Perkins Caufield & Byers létrehozott egy iFund elnevezésű befektetési alapot. A kezdeményezés azokat a cégeket segítené, akiknek a munkáját a befektetők arra érdemesnek tartják, és persze ahonnan a jövőben profitot remélnek. A százmilliós alap a következő  területek fejlesztőire fókuszál: kommunikáció, szórakoztatás, közösségi hálózatok, mCommerce, és helyszínalapú szolgáltatások.
 
"A fejlesztők már eddig is túlcsordultak az ötletektől, most itt a lehetőségük, hogy ezekből az ötletekből nagyszerű cégek nőjenek ki, és ebben egy világszínvonalú tőkebefektető segíti őket" - olvashatjuk Steve Jobs reklámfilmbe illő szavait a KPCB oldalán.

Egyetért vele John Doerr is, aki többek között a Google-nél tanácsadó, és befektetőként részt vesz ebben a projektben is. "Egy forradalmi platform ritka lehetőség egy befektetőnek, és az Apple egy ilyet hozott létre. Számos nagy cég születhet ennek hatására", állítja Doerr, és ő ott akar lenni, amikor ezek a cégek beindulnak.


Az iPhone útiterv

Nemrég lett vége az Apple médiarendezvényének Cupertinoban, nagyjából az volt, amire számítottunk, lássuk mi történt.



Először az Enterprise csomag volt terítéken. Miután Steve Jobs a bevezetője után leült, Phil Schiller vette át a szót, és feltette a kérdést, amit gyorsan meg is válaszolt: mi kell ahhoz, hogy a telefon a vállalati környezetet is kiszolgálja? E-mail push, hogy a levelek gyorsan célba érjenek. Naptár integráció, globális címlista. Hozzáadott VPN, hogy a nehéz napokon is biztonságban érezzük magunkat. Kétfaktoros hitelesítés. WPA2/802.1x -es Wi-Fi.
És az iPhone mindezeket az igényeket kiszolgálja majd. Megígérték.
Tovább olvasom



süti beállítások módosítása