Nemrég lett vége az Apple médiarendezvényének Cupertinoban, nagyjából az volt, amire számítottunk, lássuk mi történt.



Először az Enterprise csomag volt terítéken. Miután Steve Jobs a bevezetője után leült, Phil Schiller vette át a szót, és feltette a kérdést, amit gyorsan meg is válaszolt: mi kell ahhoz, hogy a telefon a vállalati környezetet is kiszolgálja? E-mail push, hogy a levelek gyorsan célba érjenek. Naptár integráció, globális címlista. Hozzáadott VPN, hogy a nehéz napokon is biztonságban érezzük magunkat. Kétfaktoros hitelesítés. WPA2/802.1x -es Wi-Fi.
És az iPhone mindezeket az igényeket kiszolgálja majd. Megígérték.
Nem maradt el a Microsoft Exchange támogatás bemutatása sem. Az Exchange szervert közvetlenül éri el a rendszer az ActiveSync segítségével. Megmutatták a kiegészítést, működött.

Na, ennyit az Enterprise-ról, lássuk az SDK-t. Szó volt a fejlesztés keretét nyújtó OSX layerekről (Cocoa Touch, Core Services, Media, CoreOS), de izgalmasabb inkább az iPhone Simulator, ami egy komplett iPhone OS-t szimulál annak teljes API készletével, és lehetővé teszi a telefonos alkalmazások fejlesztését, hibajavítását a Mac-en úgy, hogy az alkalmazás futtatása a virtuális iPhone-t használva is lehetséges legyen.

Mutattak be játékdemókat is, nyíltan jelezve, hogy az iPhone-t ezen a téren is szeretnék erősíteni. Felléptek a pódiumra a SEGA fejlesztői is, és nyomogatták egy kicsit a SuperMonkeyBall demóját.

Ez mind szép, de mennyit szakíthatnak a programozók? És mennyibe kerül majd mindez nekünk? Meny-nyi? Meny-nyi?

Steve Jobs elmondta, hogy a fejlesztők döntik el, hány dollárért árusítják az alkalmazásukat, a teljes bevétel 70 százaléka marad náluk, tisztán és havonta. A freeware-ek fejlesztői nem kapnak semmit. A fejlesztők belépési díja 99 dollár, ennyiért jelenhet meg fejlesztése az "App Store"-on, ahonnan az alkalmazások letölthetőek lesznek majd a telefonokra. Az új alkalmazás a következő szoftver update-tel jön.

Az Enterprise és az SDK júniusban érkezik majd, egy iPhone 2.0-ás szoftverfrissítés keretében. Az SDK bétája viszont a mai naptól elérhető, az Apple-nél tehát a nyár közepéig várják a visszajelzéseket.