almalé és kungfu Rólunk

A hét Apple-hírei

Kezdjük a számbavételt az újdonságokkal: beharangozták az Intel 3 gigaherzes Penryn processzorát, elkezdték gyártani a SATA II-es SSD-ket, nyilvánosságra került a MacBook Air új trackpadjának a majdani folytatása (vagyis annak terve), advanced multitouch irányítással, és talán ezek közül az új MacBook Próba is belekerül egy-két cucc.

A héten jártunk az Amerikai Szabadalmi Hivatal honlapján is, és érdekes oldalakat találtunk az Apple által benyújtott és levédett dokumentumok között. Először egy olyan összetett mozgásokat felismerő trackpadról olvastunk, ami meg tudja különböztetni mind az öt ujjunkat, és azok összetett mozdulataiból parancsokat értelmez. Két nappal később új dokumentum bukkant fel ugyanott. Bár nem volt teljesen egyértelmű, miről szól pontosan a nyolcvan oldalas felterjesztés, de valószínű, hogy egy forradalmian új beviteli eszközről van szó, ami után eldobhatjuk majd billentyűzetünket és egerünket, és tíz év múlva ciki lesz emlegetni, hogy valaha ismertünk olyat, hogy ’kontrollcé-kontrollvé’ (elnézést, ’almacé-almavé’).

Tovább esett az Apple-részvény, a január óta tartó szabadesése után a papír értéke elérte a tavaly júniusi szintet, közben az amerikai vásárlóerő gyengül, ami szakértők szerint az ingatlanpiac válság hatása. A kaliforniai vállalatnál is meghúzzák a nadrágszíjat, az iPod és a MacBook rendeléseinek csökkenése után a NAND flash memóriacsipek előirányzott rendelési volumenjei is a várt érték alá csúsznak – bár Philip Elmer-DeWitt szerint (CNN Money) az eltérés csekély, a kereslet még így is tovább nő, és mindenki nyugodjon meg. Mindenesetre nem szeretnék manapság amerikai cég lenni.

Koncerteket szervezett az Apple a new yorki SoHo üzletében, szerdán a Linkin Park dübörgött hat számmal, ma estére a Maroon 5-ot várják a helyszínre. Vártuk, hogy az esemény mellett valamilyen bejelentést is tesznek, de ez a Linkin Park esetében elmaradt. Csak kedvük volt zenét hallgatni, nem baj az.

Komoly szociológiai tanulmányba kezdtünk, hogy megállapítsuk, ki a legsznobabb macjúzer, és a verseny során komoly erőkkel képviselte magát a PC-sek tábora is. Eredményt nem hirdetünk, mert az egyik tábor még megsértődik, ezért salamoni döntést hozok: kicsit mindenki sznob, aki meg nem, semmi baj, az is lehet még az.

Ezentúl megszólalhatnak az iTunesról letöltött számok bármilyen média-adathordozón, mostantól zongoraként is használhatjuk az iPhone-t, és megszívattak minket a Tiny Code-os programozók az új iPhone firmware-ről szóló álhírükkel. Megjelent az XSan, az Apple SAN (Storage Area Network) fájlrendszerének update-je, és olcsóbb lett az iPod Shuffle. Ja, és valódi iRetyó készült, aminek a dizájnja valószínűleg messze megelőzi a hasznosságát, bár még nem sikerült letesztelni.


Másfél hétig melózunk egy iPodért

Összedobtam egy ilyen kis izét. Nem túl eredeti ötlet, más is csinált már hasonlót, de az nem magyar, nem aktuális, és nincsenek hozzá szép, Keynote-tal rajzolt grafikonok. Szóval ez az én kis iPod-indexem, amiből kiderül, hogy a világ melyik országában mennyibe kerül forintra átszámítva a 4 gigabájtos, harmadik generációs nano. Nem magyarázom, itt vannak az adatok (179 forintos dollárárfolyamon számolva, egyébként a nemzeti valutákat a szombat reggeli árfolyamok alapján váltottam dollárra, aztán jó magyar forintra).



Persze az sem mindegy, hogy mennyit kell melózni a készülékért: hiába drága Svájcban a nano, ha sokat keresnek az emberek. Tovább olvasom


Az Apple akár 1.3 milliárdot bukhat az iPhone-on

Az Apple-nek valamit kezdenie kell az iPhone-nal, ha tartani akarja magát a terveihez. Továbbra is tízmillió eladott készülék a 2008-as cél, ami szakértők szerint túlságosan optimista elképzelés.

Mert az eladások nem hozzák a várt értéket, 2007 utolsó negyedévében például az átlag 180 ezer készülék volt hetente, többet kéne értékesíteniük, ha tartani akarják magukat az ütemtervhez. A feltört telefonok száma is növekszik, most már minden negyedik mobilt kikódolják, és ezek darabonként 370 dollár veszteséget okoznak az Apple-nek. Ami nagyon sok. Ha az Apple-nek sikerül keresztülvinni az eladási terveit, a bevételkiesés elérheti akár az 1.3 milliárd dollárt.

Pedig Toni Sacconaghi, a Bernstein Research elemzője szerint az iPhone akár a következő négy év húzóterméke lehetne, az Apple bevételeinek negyedét is hozhatná a kütyü, ha sikerülne úrrá lenni a problémákon. Meg ha nem csökkenne folyamatosan a készülék ára: Keith Bachman a BMO Capital Marketstől azt írja, jobban tenné a cupertinói vállalat, ha kiszállna a piacról az olcsó készülékekkel, mert hosszútávon többet veszíthet, mint amennyit nyer. Az iPhone-nak szerinte továbbra is a prémiumszegmensben kell versenyeznie, a profitot meg magasan kell tartani, ami persze nem éppen egy vásárlóbarát stratégia.

Pedig az Apple folyamatosan próbálja erősíteni a telefont fejlesztési és marketing oldalon is. A kínai piac meghódítási szándékáról már írtunk, ezzel mindenképpen megugrik az eladások száma. Azt azonban az Apple is tudja, hogy ez nem lesz elég, ezért a folyamatos fejlesztésbe menekül. Legkésőbb márciusban várjuk (1-3 hetes csúszásról értesült a Business Week) a szoftverfejlesztői csomag megjelenését a telefonra, ami eltér az eddigi, zárt felfogású termékfejlesztéstől, és jobban igazodik a szoftverpiac elvárásaihoz. Ráadásul az Apple megnyerte magának az American Idol (a Megasztárhoz hasonló tehetségkutató műsor) vetítésének jogát is, amivel megint csak erősíti piaci helyzetét.

Hogy ez, és az ilyen irányú lépések elegendők lesznek-e, nehéz megmondani. Sacconaghi szerint két választása van az Apple-nek: vagy erőteljesebben kell harcolnia a feltört telefonok ellen, vagy elő kell rukkolnia a saját független telefonjával.



Pazarlás a MacBook Air bele?

Japán mérnökök kibontották az Apple legújabb laptopját, és megállapították, hogy óriási fejetlenség uralkodik belül. Ellentétben a borítással, ami lényegre törő, átgondolt, belül összevisszaságra, kusza felépítésre bukkantak. "Olyan, mintha a gyártó gondolkodás nélkül megvalósított volna mindent, amit az Apple akart. Ha egy japán cég kap megbízást a munkára, felajánlja tapasztalatait, és megpróbálja ésszerűsíteni a terveket, az Airben azonban nem látszik ez az igyekezet" - mondta el az egyik mérnök. Szerinte ha őket kérték volna fel a munkára, olcsóbb lett volna a gép. "Csak a billentyűzet 30 csavarral van rögzítve, ilyen pazarlással még nem találkoztunk a pc-s iparban", tették hozzá.



Mondjuk a Tech on cikkéből nem derül ki, hogy a néhány, három forintos csavar elhagyásán kívül még hol, min lehetett volna spórolni, de az tény, hogy az Apple-nél nem elsődleges szempont a legolcsóbb megvalósítás, ahogy az is, hogy ha valamit Cupertinóban kitalálnak, azt minden ellen- vagy észérv ellenére megvalósítják.


Szuper nyomogatós izére készül az Apple

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal papírjaiba mindig érdemes belekukkantani, ha arra vagyunk kíváncsiak, mire készül az Apple. Vagy legalább arra, hogy min töri a fejét.



Most például egy új, érintésérzékeny felületet védett le, ami leginkább a Microsoft Surface-re emlékeztet. Tudjátok, az a kijelzős asztal, amit nyomkodhat az ember. Az Apple szabadalmát két kézzel lehet irányítani, mindenféle mozgást, sőt, még az írást is képes felismerni, és a parancs attól is függ, hogy milyen messze van egymástól a két tenyerünk. Mivel konkrét alkalmazás nincs a szabadalom mögött, a leírás - ahogy azt az Engadget szellemesen megfogalmazta - inkább egy nörd Rorscharch-teszt: mindenki azt lát bele, ami akar. Érintőkijelzős iMac, nagy Apple-tablet, vagy akár valami remek kiegészítő az iRetyóhoz, amit a farpofánkkal tudunk irányítani? Előbb-utóbb kiderül.



süti beállítások módosítása