almalé és kungfu Rólunk

Érintésérzékeny Apple-egeret várnak

Fogalmazzunk úgy, hogy a Mighty Mouse nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az Apple 2005-ben dobta piacra első többgombos egerét, amit sokan a mai napig örömmel használnak, de bőven akadnak, akik kényelmetlennek találják a használatát, akik kritizálják az anyagválasztást, vagy akiknek elegük van abból, hogy a 360 fokban mozgó görgő rendszeres időközönként bekrepál a kosztól.

Valószínűleg ez a felismerés vezethetett el a Multitouch Mighty Mouse-ig, amihez ugyan semmi köze az Apple-nek, viszont jól megmutatja, hogy a Photoshoppal ügyesen bánó rajongónak mik a követelései.

Tovább olvasom


Hova tűnt Steve Jobs?

Az elmúlt hónapok bővelkedtek meglepő fordulatokban. Az egész talán Jobs drámai fogyásával kezdődött. Aztán a vezér egyre ritkábban tűnt fel, kihagyott telefonos konferenciákat, átengedte a színpadot kollégáinak, amikor meg mégis előkerült, arra kényszerült, hogy remek egészségi állapotát bizonygassa. 110/70, istenúccse’!

A kirakós játék utolsó darabkája akkor került a helyére, amikor kiderült, hogy az utolsó Macworld Expón nem Jobs tartja majd az előadást. Nem kell ahhoz nagyon paranoiásnak lenni, hogy komoly változást sejtsen az ember a háttérben.

Tovább olvasom


iPhone-birodalmat épít az Apple

Egy azóta már eltávolított sajtóközlemény szerint az Imagination Technologies Groupnál az Apple előjegyzett 8.2 millió részvényre, 39 fontos napi áron. Ezzel a lépéssel az Apple 3.6 százalékot szerzett meg annak a vállalatnak a részvényeiből, aminek egyébként licensztulajdonosa is. Másnap már 50 fontról indultak az Imagination-részvények.

Az ARM-licensz állítólagos megszerzése, és a PA Semi megvásárlása után az Apple újabb lépést tett afelé, hogy megkötések nélkül, önmaga számára fejleszthessen kézikütyüs hardvereket. A Imagination Technologies készíti ugyanis PowerVR 3D grafikai gyorsítókat az iPhone-ba, és iPod touchba. A PA Semi PowerPC alapú kisfogyasztású processzorokra szakosodott, míg az ARM legújabb fejlesztésű Cortex-A8 és Cortex-A9 processzorai a pletykák szerint egy jövőbeli Apple-tabletbe, vagy netbookba kerülnek.

Nagy a titkolózás, az ARM sem árulta el annak idején, hogy ki szerezte meg a licenszet, és korábban az Imagination sem mondhatta el, kivel kötötte a több évre szóló megállapodását. Ha csak néhány órára is, de most kibújt a szög a zsákból, de ezután az Apple villámgyorsan leszedette a sajtóközleményt.



Januárban Snow Leopard-premier?

A Guardian cikke szerint a Mac OS X Snow Leopard fejlesztése olyan jó ütemben zajlik, hogy az operációs rendszert a tervezettnél előbb piacra dobják. Arra is jó esély van, hogy a januári Macworldön (amin utoljára lesz ott az Apple, de már most sem Steve Jobs tartja az előadást) Phil Schiller egy, a véglegeshez nagyon közeli verziót mutat be a közönségnek. Az eseményen várhatóan betekintést nyerünk abba, hogy a többmagos processzorokban rejlő tartalékokat kihasználó Grand Central és a grafikus magokat hagyományos feladatokra rábíró OpenCL miként képes gyorsítani egy Mac számítógépet.

A közeli bemutató ellenére azért senki se számítson januári premierre, a legoptimistább jóslatok is 2009 első negyedévére várják a Snow Leopardot, a márciusi megjelenésre viszont jó esély van.

Reméljük, a premierkor stabilabb lesz a rendszer, mint annak idején a Leopard volt, és nem követnek el hasonló hibát, mint a 10.5.6-os frissítéssel a héten.



Ellepik a fingóalkalmazások az iPhone-t

Amikor sok hónapnyi nélkülözés után végre megjelent az App Store-ban a Húzd meg az ujjam, nem is gondoltam, hogy a kuffantásgenerátor egy egész szélcsatornát nyit meg. Pedig a program készítője lenyilatkozta, hogy amikor az Apple telefonon közölte, mégis átment a szűrőn a Pull my Finger, megígérte azt is, hogy egy rakás hasonló alkalmazást dob piacra napokon belül. Ebből én arra következtettem, hogy ezek után a merészebb, bevállalósabb programok is szabad utat kapnak, nem hogy konkrétan fingáradatra gondolt az Apple.

Pedig de.

Az elmúlt napokban ugyanis több tucat ilyen alkalmazás jelent meg az App Store-ban, amik formától, grafikától függetlenül mind a galambokról szólnak.

Lehet, hogy egy új világrend eljövetelét látjuk és rövidesen felüti a fejét a fingáskultusz!




süti beállítások módosítása