almalé és kungfu Rólunk

28 ezer forint lesz a magyar iPhone

Na, erre vártunk! Vagyis valami még hivatalosabbra, mert ezeket az árakat Angelday hozta le, és egyelőre nem tudjuk, honnan szerezte az infót, de eddig is jól értesültnek bizonyult, úgyhogy majdnem biztosra vehetjük, hogy a következő csomagokkal lehet megvenni az iPhone-t:

Tovább olvasom


Tízéves az iMac

Amikor az Apple 1996-ban megvette a NeXT Software-t, a vállalat a tönk szélén állt. A termékpaletta átláthatatlanul nagy és érdektelen volt, veszteséges negyedévek követték egymást, és nem látszott a kiút. Tökéletes alkalom volt arra, hogy a NeXT felvásárlásával az anyavállalathoz visszatérő Steve Jobs átvegye az irányítást. Rögtön munkához is látott, több veszteséges termékvonalat megszűntetett, és a világ Mac-kedvelői csak remélték, hogy a vezér nem váltja valóra azt az 1995-ös fenyegetését, ami egy Fortune-interjúban hangzott el:

Ha én vezetném az Apple-t , elpusztítanám a Macintosht, és a következő nagy dobáson dolgoznék. A számítógépek háborújának vége, a Microsoft már rég győzött.

Tovább olvasom


A hazai iPhone-helyzet a legbénább

Angelday dühöngött egy kicsit tegnap az iPhone hazai bevezetésének nevetséges körülményein, aminek hatására körülnéztem én is a szomszédok oldalain. Az eredmény tényleg lehangoló volt: a magyar T-Mobile-on kívül lényegében mindegyik szolgáltató igyekszik valahogy meglovagolni a hype-ot, ki jobban, ki rosszabbul, de legalább valahogy. Legszerencsétlenebb esetben is csináltak már egy szerencsétlen oldalt a készüléknek, ami persze nem sok: a cseh és a szlovák oldalon is csak egy rövid leírás van, de ez mégiscsak több, mint a mi sajtóközleményünk.

Romániában még egy számlálót is kirakott az Orange az oldalára, ami egy percek alatt összedobható szolgáltatás, mégis ott van benne az ötletnek legalább a csírája. Mintha tudnák, hogy itt minimális befektetéssel is jelentős, pozitív sajtóvisszhangot lehet kiváltani.

A legjobban persze a lengyelek állnak: a T-Mobile tulajdonában álló nemzeti mobilszolgáltató már konkrét adatokat is kirakott az oldalára. Ebből kiderül, hogy a 8 gigabájtos modell alapára 719 zlotyi, 51 ezer forint, havidíja meg 95 zlotyi, azaz 7 ezer forint lesz, amiért cserébe 150 perc beszélgetést, 450 sms-t és 500 megabájt adatforgalmat kapnak az előfizetők. Ezzel kiegyeznék én is.

A 16 gigabájtos modell alapból 999 zlotyiba, 72 ezer forintba kerül, a havi 345 zlotyis, 25 ezer forintos csomagot választva azonban már 1 zlotyira csökken a 8 gigabájtos modell ára. Ezért viszont már 800 percet, 2400 sms-t és 5 gigabájt adatforgalmat kapnak az előfizetők.

Mit tudunk ehhez képest mi? Hogy 22-én lesz jön majd a telefon. Pletykákból még annyit, hogy hatezer darabot kap az ország. Egy korábbi fejtegetésem alapján, hogy negyvenezer körül lesz az előfizetéses modell alapára, amit most Angelday is megerősített.

Hivatalosan azonban szinte semmit, pedig a román Orange-ot leszámítva mindegyik ország szolgáltatója ugyanahhoz a céghez tartozik, mint a mienk.

Miért ez is nálunk valósul meg a legbénábban?



Körvonalazódik a jövő Mace

Persze nemcsak a jövő Mace. Amit leírok, ugyanúgy vonatkozik bármelyik tejipari termék készítőjére, merthogy a hardver a legtöbb gépben azonos, szóval ami megjelenik a Macben, az benne lesz a Dellben meg a HP-ben is. De mindez az Appleblogot hadd ne érdekelje.

Tovább olvasom


Lenyomta a Google-t az Apple

Legalábbis ha a piaci kapitalizációt vesszük figyelembe. Ez a mutató nem más, mint a vállalat részvényeinek a száma szorozva az aktuális árfolyammal, tehát az az összeg, amennyiért hirtelen meg tudnánk (nem tudnánk) megvenni a céget.

Jelenleg ez a mutató az Apple-nél 158,84 milliárd dollár, míg az IT-világ egyik legnagyobb sikertörténete, a Google 157,23 milliárd dolláron áll. De nemcsak az online-titánt nyomta le mostanában Steve Jobs cége, hanem olyan óriásokat is, mint a Dell (50,79 milliárd dollár), a HP (112,5 milliárd dollár) vagy az Intel (135,6 milliárd dollár). Egy ideig az IBM-nél is jobb mutatókat tudott felmutatni az Apple, a világ teremtése óta létező cég azonban visszavágott, és 170,44 milliárdos értékével újra Cupertino fölé került.

A piaci kapitalizáció természetesen nem jelenti azt, hogy az Apple több gépet értékesítene, vagy nagyobb lenne, mint riválisai, de utal arra, hogy mennyire bíznak a befektetők a cégben, milyen növekedési lehetőségeket látnak benne, illetve hogy mennyire nyereséges.

Márpedig ezeket a mutatókat tekintve jól áll az Apple, és a befektetési tanácsadók szerint a jelenlegi 179 dolláros árfolyam akár 250 dollárig is felkúszhat, ami 221 milliárd dolláros értéket jelentene. Onnan meg már nincs is messze az ősi ellenség, a Microsoft, pedig az a jelenlegi 254,83 milliárd dolláros értékével tökéletesen elérhetetlennek tűnik az összes IT-szereplőnek.

Ja, hogy legyen valami elképzelésünk ezekről az összegekről: a CIA adatbázisa szerint a 2007-es magyar GDP 138,4 milliárd dollár volt, márpedig ez a szám mutatja az ország egy év alatt összehozott termékeinek, szolgáltatásainak értékét, szóval leegyszerűsítve ennyit hoztunk össze tízmillióan.




süti beállítások módosítása