almalé és kungfu Rólunk

Megérkezett az iPhone 2.0-át feltörő PwnageTool

A DevTeam által fejlesztett PwnageTool legújabb verziója már letölthető, ez az iPhone 2.0 firmware-t töri fel, és aktiválja mind a korábbi, mind a legújabb iPhone-okon és iPod Touch-okon. A függetlenítést azonban nem végzi el, erre szemmel láthatóan még várni kell.

Windowsos verzió hivatalosan még nem érkezett meg, de itt vannak instrukciók, hogyan kell eljárni annak, aki a Microsoft operációs rendszerén szeretné intézni a dolgokat. A letöltési oldal első kommentje ad eligazítást a telefon dfu módban történő feltöréséről, de a kommentek között látni, hogy sokaknak nem indul el az alkalmazás.

Különféle weboldalakon (például itt meg itt) azonban már régóta hirdetik, hogy függetleníteni tudják az új iPhone-t baráti áron: 30 euróért állítólag elküldik neked a dobozos unlock szoftvert, de a kedvencemet ezen az oldalon találtam: nyolc fontért szól, ha kijött a végleges verzió.



A Motorola pereli az egyik Apple-vezért

Újabban el vagyunk látva bírósági ügyekkel. Ezúttal a Motorola perel, mégpedig Mike Fengert, aki márciusban elhagyta a vállalatot és az Apple-hez szegődött, mint az iPhone sales részleg elnöke. A Motorola ex-igazgatója az európai, afrikai és közel-keleti térség mobiltelefonrészlegének vezetésével volt megbízva, távozásakor részvényopciós egyezséget kötöttek vele, ráadásul még megdobták pár millióval, amennyiben két évig nem vállal hasonló tisztséget konkurens vállalatoknál. Mike Fenger elfogadta az ajánlatot, majd csatlakozott az Apple-teamhez, pont akkor, amikor az új iPhone3G világméretű elosztására került sor. A Motorola vezetősége - érthetően - most hiányolja az ablakon kidobott, talicskányi pénzt. Meg egyáltalán.

A Motorola szerint ebben a pozícióban nem tudja ellátni a munkáját anélkül, hogy önkéntelenül is felhasználná a Motorola üzleti titkait. Mivel Fenger ekkora területen rendelkezett tapasztalatokkal, ezenkívül az utóbbi időben még a latin-amerikai piacot is felügyelte, az Apple-nek tökéletes választásnak bizonyult.

A Motorola és az Apple neve legutóbb olyan összefüggésben merült fel, hogy az új iPhone-vásárlók legnagyobb része az illinoisi vállalat korábbi vevői közül kerültek ki. Úgy tűnik, mára már az alkalmazottak is ebbe az irányba vándorolnak: Fenger már két másik alkalmazottat is átcsábított a cupertinói vállalathoz.



Az Apple visszarendelné a klónokat

Ahogy már korábban megírtam, az Apple beperelte a Psystart, aki módosított Mac OS X-et és hozzá való frissítéseket kínál vásárlóinak az OpenComputerek mellé. A vádirat szerint, ami itt megtalálható, az Apple az alábbi pontokban foglaltakra kér jogorvoslatot:

- Szerzői jogok megsértése, és ebben való közreműködés:
Sokkal inkább ezt az irányt erősíti a cupertinói vállalat jogászcsapata, semmint a végfelhasználói szerződéssel való szembehelyezést, pont a szoftvereken történt módosítások miatt.

- Szerződés megszegése, és ebben való köreműködés
Itt van szó tulajdonképpen a végfelhasználói szerződésről, és annak megszegéséről, valamint harmadik fél bátorításáról a benne foglaltak megszegésére.

- Védjegy-jogsértés
A Psystar "Mac OS Leoparddal" árulta számítógépeit, így ezen márkanevek védelmében is eljárás indult.

- Védett termékkülső megsértése
A vádirat szerint a Mac OS X UI egyértelműen utal egy Apple-termékre, ezáltal a Psystar terméke összefüggésbe hozható a cupertinói céggel.

- Védjegy hígítása
A higítás a jóhírű cégek márkáinak védelmében alkalmazható, így az Apple is él ezzel a lehetőséggel.

- Szabálytalan verseny
A Psystar állítólag megsértette a kaliforniai törvényekben foglalt üzleti törvényekre vonatkozó versenyszabályokat.

Az Apple kérni fogja valamennyi Mac OSX-szel eladott gép visszahívását a vásárlóktól, ami ebben a formában a lehetetlenséget súrolja. Valószínűbb azonban, hogy peren kívüli megállapodás lesz az ügyben, mint az ilyen esetekben általában. Még az is lehet, hogy a Psystar a harcos szerepében tetszelegve eleve egy ilyen megegyezésre pályázott.



Hamarosan megérkeznek a négymagos mobil processzorok

Az hírek szerint az Intel augusztusban megkezdi az első négymagos mobil Intel-processzok forgalmazását, amik talán az Apple laptopjaiban is megjelennek majd. Egyúttal részleteket tudtunk meg a hamarosan megjelenő Centrino 2-kompatibilis processzorcsalád tagjairól. A bejelentett öt új processzor közül három a már meglévő Core 2-eseket váltja, csak kisebb energiaigénnyel (25W). A lista tetején látjuk a korábban már beharangozott Core 2 Extreme procit, ami a maga három gigaherzével, a manapság óriásinak számító 44 wattos fogyasztásával és 851 dolláros árával igazi szörnynek számít.



Az Intel elmondása szerint a notebook piac megállíthatatlanul jön fel, egyúttal a HD filmek iránti igényeknek és a növekvő vezetéknélküli adattovábbítási sebességnek is meg kell felelni. A Centrino 2 családdal szeretnék elérni, hogy a teljesítménynövekedés mellett egy bluray-filmet minden gond nélkül meg lehessen nézni egyetlen feltöltéssel. Csakúgy, mint a konkurens AMD fejlesztések esetében, a platform rendelkezik az ún. "switchable graphics" ficsörrel, vagyis csak akkor pörög a 3D grafikus kártya, ha szükség van rá, értékes wattokat megspórolva, ezáltal megnövelve az akkumulátorok teljesítőképességét.

A Centrino 2-es platformot a hírek szerint legelőször a HP 2710p utódjában láthatjuk viszont.



Segítség, nem tudom kinyitni a MacBookom!

Ezzel a címmel indított topikot egy újdonsült Mac-tulajdonos az Apple honlapján, amire a Macenstein hívta fel a figyelmet. Nem szeretnék kifigurázni senkit, tényleg, előfordul hogy nem megy valami, segítséget kérünk, nincs ezzel semmi gond. De ez akkor is vicces. Abgerard azzal a kérdéssel indít, hogy van-e valami zár a MacBook Prón, mert a kézikönyv szerint van, de ő bizony nem lát egyet sem.

Azokra a feltevésekre, hátha nem Prót vett, hanem sima MacBookot (amin ugye nincs zár, mágnes tartja), vagy hogy járjon el a kézikönyv szerint, és nyomja meg a reteszoldót, sértődötten válaszol: ne tessék őt hülyének nézni, egyszerűen nincs ott semmi, csak valamilyen hosszúkás izé, jó minőségű anyagból, de nem meri letépni, és így tovább. A kommentelők tényleg mindent megtettek, hogy segítsenek rajta; kérték, hogy küldjön képet. Felvetették, hátha rosszul tartja a laptopot, próbálja úgy, hogy másfelé nézzen az almalogó a tetején. Küldtek videót, hogyan kell kibontani és bekapcsolni egy MacBook Prót. A végén azonban beismerték, nincs mese, vissza kell vinni a gépet a boltba, ott biztosan tudnak segíteni rajta. Egyszercsak csend lett, a segélykérő eltűnt, valószínűleg megtalálta a megoldást, minket pedig kétségek között hagyott. Mi történt? Lehet, hogy végül kinyitotta, és beszippantotta egy másik univerzum?




süti beállítások módosítása