almalé és kungfu Rólunk

A felhasználóbarátom

Rendeltem eBay-en, pontosabban egy barátom rendelt nekem az eBay-en egy Airport Expresst, így kábé egy tízessel olcsóbb lett, mintha itthon vettem volna. A cucc azért jó, mert nemcsak szórja a wifit, hanem mert a hangszórót rádugva a lakás bármelyik pontján vagyok a laptoppal, normális minőségben tudom hallgatni a zenét.

Kicsomagoltam, bedugtam a konnektorba, telepítettem egyet, összekötöttem a modemmel meg a hangszóróval. A konfiguráció annyi volt, hogy levédtem a hálózatot egy jelszóval.

Az expressel beüzemelésével töltött munka nagyjából három percig tartott, azóta hibátlanul működik a vezetéknélküli hálózatom, és azóta "a lakás bármelyik pontján vagyok..., normális minőségben tudom hallgatni a zenét."

It just works

Egyebet nem tudom mondani, kérem kapcsolja ki.



Elkezdtek sorba állni a 3G iPhone-ért

Ami ugye nem teljesen normális dolog, tekintettel arra, hogy még majdnem egy hét van a premierig. Maga a sorban állás egyébként nem ismeretlen az Apple háza táján, a cég egy ideje nem tud még egy pendrive-ot sem úgy bemutatni, hogy ne akarna pár ember sorban állni az élmény beteljesülése előtt. Persze a tömegben rendszeresen feltűnnek a bér-sorban állók is, őket valamelyik gazdag manhattani menedzser szokta megbízni a várakozással, hogy elsőként jussanak hozzá valamelyik kütyühöz: mocskos csalókról beszélünk tehát.

Mert a sorban állás életforma, ahol az ember új ismeretségeket köt, hagyja, hogy lábába borzasztó visszerek nőjenek egy rakás műanyagért meg fémért, ahol sokan megpróbálnak az aszfaltba felverni egy sátrat, és ahol a várakozás végére úgy érzi az ember, hogy végigjárta az El Camino de Santiagót. Vannak elhivatott sorban állók is, ők márkafüggetlenek, nem a termék, hanem a várakozás mozgatja őket. Egyébként pont nem ők azok, akiket a nagyvállalatok PR-vezetői elképzeltek a termék mellé, gondoljunk csak az első iPhone-vásárlóra:

A sorokban perszer akadnak igazi pöcsfejek is, ha jól emlékszem, a PS3 bemutatóján történt (ha nem, javítsatok ki), hogy a konzolhoz elsők közt hozzájutó fiatalember kijött az üzletből, előszedte a gépet a dobozból és a napok óta várakozók szeme láttára széttörte azt. Oké, értem én, be kell szólni a fogyasztói társadalomnak, de ennyi erővel simán szíven is döfhette volna a többieket.

Hogy mi lesz tizenegyedikéig a 5th Avenue-n található Apple Store előtt, még nem tudni. Az a tíz ember, aki kint ácsorog, állítólag rekordot akar dönteni. Egyébként a város egyik legjobb pontján várakoznak, a Central Park alig egy percre van (kár, hogy nem lehet átugrani, hiszen az kieséssel járna), van wifi, van szökőkutas medence, meg a közelben néhány hot-dog-árus, akitől 1-2 dolcsiért elviselhető minőségű kaját lehet vásárolni. Kár, hogy a következő pár napra esőzést, vihart mondanak, New York klímája ugyanis ilyenkor lényegében elviselhetetlené válik: óriásira nő a páratartalom, a levegő nem hűl le, de cserébe legalább patakokban csordogál az izzadság az emberből, úgyhogy mókás hét elé nézhetünk.



A rejtélyes Snow Leopard-diéta

Korábban már írtam arról, hogy az Apple új operációs rendszere drámai csökkenéseket ér el az alkalmazások méretében, így az operációs rendszerrel szállított programok terpeszkedése töredékére csökkent a merevlemezen. A valódi okokat sejtettük mi is: az új operációs rendszer nem támogatja a PowerPC rendszereket, így ezek kódjai kikerültek az új alkalmazásokból. A lokalizációs fájlok ésszerűbb elrendezéséből is adódik csökkenés, az új operációs rendszerben igyekeznek kiszűrni a felesleges ismétlődéseket.




És ha ez nem lenne elég, még mindig ott vannak a .nib fájlok, amiket minden program könyvtárában megtalálunk, és a programablak bizonyos megjelenítési információit tárolják. Nevüket anyjukról, a NeXTSTEP Interface Builderről kapták. Ezek XML formátumban terpeszkednek, tehát tömörítetlenül várakoznak, így a felhasználó számára sima szövegszerkesztővel módosíthatók. Ez megnyugtató.

A Mail alkalmazás nib fájljai például a program méretének mintegy háromnegyedét teszik ki. Az egy dolog, hogy a tömörítés hiánya itt óriási pazarlásnak tűnik, de az Appleinsider egy fejlesztői hibáról is beszámol. A neve elhallgatását kérő programozó megerősítette, hogy a nib fájlok góliátjainak, a designable.nib-eknek egyáltalán nem is kellene ott lenniük. A fejlesztés során használták a programozók, de a végleges verziókba már nem kellett volna bekerülnie.

Érdekes postot találunk itt, írója eltávolította a designable.nib fájlokat, és a nyelvi fájlokat, és megnézte, mekkora helyet szabadított fel. Sokat. A nib-óriások eltávolítása után a programok mérete kísértetiesen hasonlít a Snow Leopardban megcélzott értékekhez. Szóval szó sincs itt slankításról. Ez inkább egy Norbi-féle ultra-ducifogyás.



Történelmi csúcson az OS X

A Windows piaci részesedése 90 százalék alá eshet 2008 végére, míg a Mac OS X történelmi csúcsra érhet a Net Application legújabb elemzése szerint. A 160 millió netező bevonásával végzett felmérés segítségével értékelték ki az operációs rendszerek arányát. Az adatokból kiderült, hogy az Apple platformja 7,94 százalékos részesedést ért el az előző hónapban 0,11 százalékpontos növekedés után. Ehhez jön még hozzá az iPhone 0,16 százaléka, a kettő együtt tehát már 8,1 százalékos részesedést mutat.

A Windows persze továbbra is messze piacvezető 90,89 százalékos júniusi részesedésével, de egy hónappal korábban még 91,13 százaléka volt, amiből a Net Applications szerint következik, hogy év végére 90 százalék alá is benézhet a Microsoft.

Az Apple viszont egyre erősebb. Alig egy éve, tavaly augusztusban még csak 6,18 százalékon állt a vállalat, ez 30 százalékos erősödést jelent az internetre kapcsolódó gépek esetében.

Nem állítom, hogy az következő évtized végére beelőzik a kaliforniaiak a redmondiakat, de hasonló növekedést feltételezve 50 százalékosra hízna az Apple 2015-ig, a Microsoft meg 89 százalékig csökkenne, ami 149 százalékos piacot jelentene. Éppen ezért ne feltételezzünk semmit. Az viszont tény, hogy az Apple nő.



Olcsóbb lett a Macbook Air

Pontosabban az SSD-vel ellátott, nagyobbik modell kerül kevesebbe az Apple Store oldalán látható információk szerint. A korábbi 3098 dolláros ár 2598 dollárra zsugorodott, az Appleinsider értesülései szerint ez nagyrészt az SSD árzuhanásának köszönhető, másrészt az 1.8 gigaherzes Core 2 Duo processzorért fizetendő plusz összeget is csökkentette az Apple: az utóbbi 100, míg az előbbi 400 dollárt jelentett mínuszba. Az SSD upgrade így 1000 dollár helyett 600 dollárból megúszható. Csak itt, csak most, csak nekünk.



Összevetve a jelenlegi hazai állapotokkal csodás számokat látunk: az itthon kábé 760.000 forintba, mai árfolyamon 5100 dollárba kerülő Macbook Air-ért gyakorlatilag feleannyit kérnek az Egyesült Államokban. Persze, a magyar árak is lassan igazodni fognak, és boldogan hazavihetjük a jóárasított, kábé 4700 dolláros laptopunkat, hiszen ki nem szarja le a háromszázezer forintos különbséget? Értem én az okokat, azok nettó árak, az Apple Európában eleve drágábban adja el a gépeket, miegymás, de akkor is, mennyire mondanánk, hogy ez már vicc?




süti beállítások módosítása