Cupertinóban ünnepelhetnek, ha az Amazon eladási adatai köszönnek vissza a hagyományos üzletekben is. Az online boltban ugyanis óriási forgalmat bonyolított 2008 karácsonyán az Apple, és sokszor csak olyan termékek voltak sikeresebbek a kaliforniai cég prémiumkategóriába árazott gépeinél, amiken marginális a gyártók haszna.

Így például a laptopkategória TOP 25-ös listáján csak az Acer tudott az Apple-höz hasonlóan masszív eredményt elérni, ám amíg a távol-kelet gyártó hét darab, 300 és 400 dollár közt értékesített netbookkal került a karácsonyi Amazon-lista élére, addig az Apple szintén hét gépének átlagára 1500 dollár volt. Ez nemcsak nagyobb bevételt, hanem jóval nagyobb hasznot is feltételez.

A lista élére még az Asusnak sikerült felverekednie magát négy netbookkal, majd jött a Samsung két hasonló géppel, de volt még egy OLPC, egy Lenovo netbook, és az Apple gépein kívül az egyetlen normális méretű hordozható gép a TOP 25-ben, a 600 dolláros Toshiba Satellite.

A lista jól mutatja, hogy amelyik gyártó nem tud olcsó gépet piacra dobni, az esélytelen a versenyszámban, leszámítva az Apple-t, amelyik megint bizonyította, hogy egészen más piacon versenyez, mint a pc-k: persze ez csak egy tipp, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a kaliforniai cég nagyobb hasznot tett zsebre a hét géppel, mint a TOP 25 többi versenyzője együttvéve. Nincsenek tehát nagyon rászorulva arra, hogy elveiket feladva egy kevéssé használható, olcsó gépet dobjanak piacra.

Bár a külföldi elemzők az asztali Apple-gépek forgalmának visszaeséséről írtak, és normális ember nem is vesz stabil Macet a januári show előtt, ahol várhatóan mindennek bemutatják az utódát, az Amazon listája szerint az öt legsikeresebb gépből négyet az Apple gyárt. Ezek sorrendben a következők: a legkisebb 20-as iMac, a kisebbik Mac mini, a középső 20-as iMac, valamint a 2,8-as nyolcmagos Mac Pro.

Csak a HP MediaSmartnak sikerült beverekednie magát a TOP 5-be, a listán második helyet ért el a gép, illetve én még megemlíteném a HP TouchSmartot a hatodik helyen, amit volt alkalmam már élőben nyomogatni, és szerintem egy tök jó gép.

A hanyatló iPodokról meg jobb nem is beszélni: a zenelejátszók TOP 25-ös listáján szereplő kütyükből csak ötöt gyártott nem az Apple, de a TOP 10-be csak egy rivális készülék, a 120 gigabájtos Zune jutott be.

Nem lennék én most a részvényesek helyében!