Növekedni fog az Apple hardvereket és szoftvereket használó vállalatok száma 2009-ben - ez derült ki a legújabb Sunbelt Software felmérésből. A vállalat sajtóközleménye:

A floridai Sunbelt Software és a bostoni ITIC kutatócég 2008-ban ismét közös felmérést végzett a vállalatok IT-terveiről. Az idei kutatás az Apple termékek elterjedtségét, illetve jövőben alkalmazását vizsgálta. A több mint 700 rendszergazda és IT-szakember válaszaiból kiderül, hogy ma a vállalatok 80 százalékánál alkalmaznak Mac hardvereket, és ez a szám tovább fog nőni 2009-ben. A válaszadók 68 százalék megengedi a céges hálózatot használóknak, hogy Mac munkaállomáson dolgozzanak, és ez az eredmény pontosan kétszer magasabb, mint a 2007-felmérés értéke (34 százalék). A válaszadók fele tervezi, hogy Apple termékeket - elsősorban iPhone-t - integrál a vállalati levelezésbe, és így a felhasználók bárhol hozzáférhetnek céges postafiókjukhoz, ami komoly konkurenciát jelent majd az eddig szinte egyeduralkodó Blackberry számára. A megkérdezettek kedvezően nyilatkoztak az Apple termékek és szoftverek megbízhatóságáról is: a válaszadók 70 százaléka kiválónak, vagy nagyon jónak minősítette a Mac-gépek és az OS X biztonságát, míg a megbízhatóságra vonatkozó kérdés esetében ez az arány eléri a 82 százalékot.

A megkérdezettek közel 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az Apple hardveren virtuális Windows Vista, vagy XP operációs rendszert fog működtetni. "Az 1980-as évek vége óta nem láttunk ehhez mérhető Apple piaci bővülést." - mondja Laura DiDio, az ITIC vezetője. "Ha ebben az ütemben terjed a Mac és az OS X, akkor reális esély kínálkozik arra, hogy 2011-re az Apple megduplázza jelenlegi 5 százalékos piaci részesedését." - tette hozzá. A Mac termékek növekvő elterjedtségét az is bizonyítja, hogy az év során nagy számban jelentek meg kifejezetten OS X felhasználókat célzó vírusok, illetve kémprogramok. "Az eredmények ismeretében egyértelmű, hogy jövőre sem csökkennek az IT-biztonsági költések, hiszen az integrált és virtuális rendszerek esetében is szükség lesz megbízható kártevővédelemre." - teszi hozzá Bódis Ákos, a Sunbelt hazai képviseletének vezetője.

A kutatás 2008 novemberében online kérdőívek segítségével zajlott, majd az ITIC 20 személyes interjút végzett vállalati IT szakemberek körében - ez utóbbi felmérés megerősítette az online beérkezett eredményeket. A válaszok 85 százaléka észak-amerikai, míg a maradék 15 százalék európai, ázsiai és dél-amerikai cégektől érkezett be.