Egyre több a bizonyíték arra, hogy a januári Macworldön bemutatkozó új gépek kivétel nélkül Nvidia grafikus kártyát kapnak (talán csak a legolcsóbb mini lesz kivétel), hogy ki tudják használni a Snow Leopardban bemutatkozó OpenCL nyújtotta előnyöket. Most például a Wired számolt be arról, hogy az új konfigurációk Mini DisplayPortot kapnak, márpedig az rendszerint a Geforce-ok mellé jár.

Ám miközben a mini esetében elképzelhető némi karosszériaátalakítás is, az iMacnek valószínűleg csak a hardvere változik: cserébe négymagos processzor kerülhet bele.

Amikor sokan már őszre új iMaceket vártak, írtam arról, hogy szerintem alig van esélye a bővítésnek, hiszen nem lett volna mit beletenni a gépbe: az Intel többnyire stabilan tartja ütemtervét, és abból látszott, hogy áttörő új csip nem jelenik meg már 2008-ban. Pontosabban persze piacra került a legfontosabb fejlesztés, a Core i7-es, de azt előre lehetett látni, hogy a laptopalkatrészekből építkező iMacbe nem lehet majd belepasszírozni egy 130 watt fogyasztású processzort. Volt ugyan szó egy négymagos, laptopokba való Core 2-esről, viszont arról meg kiderült, hogy 1000 dollárba fog kerülni, amiről már októberben azt írtam, hogy túl drága: a 2200 dolláros iMacbe sem lehetne belezsúfolni egy ekkora pluszkiadást.

Most viszont egészen új helyzet állt elő, mert ami egy novemberi show esetében elképzelhetetlen volt, arra reális esély van egy januári frissítéssel. 2009 elején ugyanis az Intel piacra dobja kedvező árú, alacsony fogyasztású négymagos csipjeit, és őszintén meglepődnék, ha ezek nem kerülnének bele az iMacre.

A legkisebb modell, a Q8200-as 2,33 gigahertzes lesz, amihez nagytételben már 245 dollárért hozzá lehet jutni. A 2,66 gigahertzes modell 320 dollárba, a 2,83 gigahertzes 369 dollárba kerül majd, tehát elvileg bármelyik felbukkanhat az iMacekben, a kétmagos modelleket csak azért lenne értelme megtartani, amiért az Apple éveken át nyomatta a cd-írót is a MacBookban: hogy könnyebb legyen rávenni a vásárlókat a nagyobb modellre.

Mindenesetre az új csipek a négymagosoktól megszokott 95 watt helyett 65 wattot fogyasztanak, ami ugyan több egy hagyományos laptopprocesszor 35 wattos értékénél, nem kellene nagy trükköket alkalmazni, hogy az iMacbe be lehessen építeni őket. Ezzel a lépéssel pedig drasztikusan nőne az asztali gép teljesítménye, én például hosszú ideje azért nem veszek iMacet, mert videóvágás közben nem jelentene nagy előnyt a MacBookhoz vagy a minihez képest az a néhányszáz plusz megahertz, egy négymagos csippel azonban egészen új helyzet állna elő.

És a végére maradt a Mac Pro, amiben várhatóan megjelennek az Intel Core i7 processzorok, de ezt már tényleg csak zárójelben írom, mintegy odavetve a poszt végére.