Az elmúlt hónapok bővelkedtek meglepő fordulatokban. Az egész talán Jobs drámai fogyásával kezdődött. Aztán a vezér egyre ritkábban tűnt fel, kihagyott telefonos konferenciákat, átengedte a színpadot kollégáinak, amikor meg mégis előkerült, arra kényszerült, hogy remek egészségi állapotát bizonygassa. 110/70, istenúccse’!

A kirakós játék utolsó darabkája akkor került a helyére, amikor kiderült, hogy az utolsó Macworld Expón nem Jobs tartja majd az előadást. Nem kell ahhoz nagyon paranoiásnak lenni, hogy komoly változást sejtsen az ember a háttérben.

A Wired szerzője, Brian X Chen mindenesetre tényként kezeli, hogy Cupertinóban hatalomátvételre készülnek. Nem egyik napról a másikra, hanem szép fokozatosan. Az informátorok szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy az Apple elkezdte kinevelni az új vezetőséget, ami fokozatosan veszi majd át az irányítást Jobstól. Vijay Rakesh elemző úgy gondolja, hogy a következő hat hónapban megy majd végbe a hatalomátvétel.

De hasonló következtetésre jutott a Piper Jaffray szakembere is, aki szerint az Apple készen áll a vezetőváltásra. „Az, hogy a januári showt Phil Schiller vezeti, és hogy az októberi rendezvényen nagy szerepet kapott Tim Cook és Phil, egy meglehetősen egyértelmű üzenet”, írta Gene Munster.

Az elméletet megerősíti, hogy Jobsszal mostanában nemcsak a nyilvános rendezvényeken nehéz összefutni. Több alkalmazott is úgy nyilatkozott a Wirednek, hogy amióta az Apple bejelentette, nem Jobs vezeti a showt, azóta nem is lehetett látni a vezért a központban. Bizonyítéknak persze elég soványka ez, hiszen miről is beszélünk? Arról, hogy kedd óta a több ezer Apple-alkalmazottból néhánynak nem sikerült összefutnia Jobsszal.

Ettől függetlenül a jelek tényleg aggasztók.

Aki nem szereti az Apple-t, úgysem foglalkozik azzal, hogy ki vezeti a vállalatot, aki viszont a márka vásárlója, az tudja, hogy Jobsot nem lehet csak úgy lecserélni. És nemcsak arról van szó, hogy a vezér a mai napig beleszól minden apró részletbe, nincs olyan Apple-termék, amin ne lenne rajta a keze nyoma, éppen ezért elvesztése szakmai értelemben is komoly csapás lenne. Jobs nemcsak az Apple vezére. Jobs AZ Apple.

Mert Jobs sztár, ikonikus figura is egyben, és bár Harrison Fordot is le lehet cserélni Indiana Jones szerepében, a sorozat már nem lenne többé ugyanaz.