Amióta csak létezik az Appleblog, hónapról hónapra elképesztő növekedésekről tudtam beszámolni, ennek azonban most vége: az NPD piackutató szerint a Macintoshok forgalma drámaian visszaesett novemberben. Míg az egész pc-piac hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, addig az Apple gépeinek forgalma egy százalékkal csökkent.

Még drasztikusabb a visszaesés, ha csak az asztali gépek eredményeit nézzük, ahol a teljes piac 20 százalékos gyengülést szenvedett el, a Macintoshok forgalma viszont 38 százalékkal zuhant. Brutális eredmény, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az Apple gépparkja lassan elavul, és mindenki a januári frissítésre vár.

Jobb a helyzet, ha csak a hordozható gépekre koncentrálunk, az NPD szerint az Apple 22 százalékkal nőtt, a windowsos piac meg 15 százalékkal, ami megerősíti az asztali gépek esetében a kivárás elméletét: mivel a laptopokat októberben frissítette a gyártó (abban a hónapban az átlagos növekedés háromszorosát könyvelhették el), a vásárlók nagyobb kedvvel hagyták ott a boltokban a pénzüket ezekért a Macekért. És persze nem szabad elfelejtkezni az egész iparágat sújtó válságról sem, ami a drágább gépeket áruló Apple-t fokozottan sújtja.

Várhatóan a januári Macworld Expón új asztali modelleket mutat majd be a kaliforniai cég, de a lelkesedés biztos nem lesz majd a szokásos, hiszen nem Steve Jobs tartja a keynote-ot.