Az Apple tegnap bejelentette, hogy a 2009-es Macworld lesz az utolsó, amin részt vesz, de már azon sem jelenik meg Steve Jobs, helyette Phil Schiller vezeti majd a showt. Hogy értsük miről van szó: a rendezvényt 1985 óta minden évben megtartották, 1998 óta Steve Jobs előadása volt a Macworld csúcspontja, one more thingek és boomok közepette olyan termékeket jelentett be itt a vezér, mint az első iMac, az OS X Aqua felülete, az iTunes, a bólogatós iMac, a Safari, a Mac mini, az inteles Mac, az iPhone vagy a MacBook Air. Macworld ugyan továbbra is lesz, de azon már nem vesz részt az Apple, pláne nem Steve Jobs.

Nem túlzás azt állítani, hogy egy korszak véget ért. Akik követték az Apple történetét, tudják, milyen fontos volt ez a rendezvény a társaság, de főleg a vásárlók életében, én legalábbis minden decemberben vártam már a januári expót.

De nemcsak az a szomorú, hogy a mostani lesz az utolsó, engem legalábbis sokkal jobban elkeserít a hír, hogy nem Steve Jobs tartja majd azt, pedig legalább egy búcsúnak bele kellett volna férnie. Az Apple diktatórikus vezére ugyanis meglepően szentimentális figura, és nem gondolom, hogy kihagyott volna egy ilyen alkalmat, ha csak nincsen komoly oka rá. Mindannyian láttuk, hogy az utóbbi rendezvényeken kifejezetten rossz bőrben volt Jobs, és az Apple tegnapi közleménye után természetesen számos híroldal fogalmazta meg a gyanút, hogy a vezér állapota tovább romolhatott, ezért adja át a stafétát Philnek.

Hogy felvázoljak egy optimista forgatókönyvet is, az Apple csak a Macworldön nem vesz részt többet, saját rendezvényei attól még továbbra is lehetnek. Igaz, a cég közleményében inkább weboldalát és üzleteit ajánlotta a vásárlóknak, és egy félmondattal sem utalt arra, hogy a házi show-kat továbbra is megrendezik.

Köszönöm Greg-0-nak, hogy felhívta a figyelmem a hírre.