Az AppStore-ban található alkalmazások száma lassan eléri a tízezret, az online üzlet magyar  oldalán pedig kétezeregyszáz ingyenes alkalmazást számoltam össze. Még végignézni is sok, úgyhogy lassan úgy leszünk ezzel, mint a youtube-os videókkal, ha nem ajánlja valaki, sosem látjuk meg a legnagyobb poénokat.

A sort folytatva, és az ajánlásaitokat figyelembe véve ismét készítettem egy listát, amihez ismét komment-hegyeket várok, milyen programokat használtok most, mit ajánlanátok másoknak, és melyek azok az alkalmazások, amiket semmiképpen sem.

Bugdom2

Első játékunk pont a második kategóriába tartozik, de mivel egyedül képviseli a "jaj,ne" kategóriát, vele kezdem. A fekete hétvégén az AppStore-ban is akció volt, a Pangea Software játékait egy dollárért lehetett megvásárolni, így én is beneveztem a Bugdom2-re. Nem kellett volna. Az ugráló pszichedelikus szöcske kalandjai a beszívott manók földjén majdnem olyan beteg ötlet, mint a játék zenei aláfestése. A játékban található kedves kis állatokról a South Park sátánista erdei nyuszijai és rókái jutnak eszembe, szinte azt várom, hogy az imádnivaló állatkák mikor tépik le valakinek a fejét. Epilepsziás rohamok is előfordulhatnak a játék használata során.

Ingyenes alkalmazások


TapDefense
TakerOne ajánlotta a Fieldrunners nevű tower defense játékot, ami ugyan nem tartozik a legolcsóbb játékok közé a maga négy eurójával, de nagyon dícsérik. Én egy ingyenes testvérével játszom, a TapDefense-szel, ez is nagyon jó, ajánlom a műfajt szeretőknek.

Moonligth lite
Női szekciónk következik, avagy mit vegyenek az asszonyok a kezükbe, ha örülni akarnak: például egy iPhone-t. Tapasztalatom szerint leginkább három játéktípust szeretnek a nők: a keresztrejtvényt, a pasziánszot és a mahjongot (nyugodtan cáfoljatok meg). Freddy_m ajánlott ezekből kettőt, egyik a Moonlight, amit én is sikerrel alkalmazok otthon, valamint itt van a Sol Free, ami az egyszemélyes kártyajátékokat népszerűsíti.

Blackbeard's Assault
Sem a neve, sem az ikonja nem utal arra, hogy milyen játék is ez, de elindítva egyből beugrik a nagysikerű Zuma PC-játék neve, mert azzal a különbséggel, hogy itt nem béka, hanem ágyú köpi ki a színes golyókat, nagyjából ugyanarról a játékról van szó. A programnak van ingyenes, és egydolláros verziója, legalábbis a Cyber Monday idején még annyi volt az ára.

Tap Tap Revenge
Teodora hívta fel a figyelmemet, hogy elfeledkeztem a ritmusra nyomogatós játékról. Valóban, bár engem nem annyira kötnek le az ilyen típusú ügyességi játékok, sok iPhone-júzertől hallottam, hogy nem tudták letenni.

Aurora Feint

Freddy_m beletalált, ez a játék tényleg nagyon szórakoztató. Az első rész ingyenes, a másodikért már hat eurót kell fizetni, de a játék nagyon szépen kidolgozott, "azonos színeket pakolj egymás mellé" elven működő logikai szösszenet, és mégis jobban leköt, mint a hasonló programok. Lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy az intro annyira jól sikerült, hogy először éreztem azt az iPhone-ommal, hogy beszippant egy játék hangulata.

Hairstyle lite
A fizetős hajbeültető alkalmazás ingyenes változata is bőven elég arra, amire kitalálták: szórakoztató kiröhögni másokat, lelkünk mélyén mindannyian vágyunk erre: a Hairstyle-lal lefényképezheted a barátaidat, és az alkalmazás különböző hajkölteményeket ragaszt rá. A női nem képviselői biztosan nem erre használják, hanem inkább a következő fodrászmutatványon törik a fejüket, nekik biztosan megéri fizetni is érte, hogy 53 hajszín közül választhassanak.

NetNewsWire
Teodora ajánlott egy ingyenes RSS readert, ami nagyon jól működik. Egy iPhone-on különösen fontos, hogy ne minden esetben kelljen meglátogatni egy weboldalt ahhoz, hogy az új hírek tartalmát láthassuk, és a megabájtok letöltését kilobájtokra redukáljuk. Az alkalmazás letölti a hírek első néhány bekezdését is, szóval hálózaton kívül is át lehet nézni, mi érdekel minket. A feedek módosításait a Newsgator honlapján tehetjük meg.

FStream
Aki odavan az internetes rádiózás élményéért, és nem sajnál séta közben percenként egy megabájtot rádióra elfolyatni, annak az FStream az ingyenes megoldás. Zila ajánlotta, köszönjük.

UniCon
Freddy_m ajánlott egy mértékegység-váltót, ami tudja, amit egy ilyen alkalmazásnak tudnia kell. Könnyen használható, bár örültem volna, ha az átváltandó érték megadására nem a normál Apple-billentyűzetet, hanem a Keypadhoz hasonló megoldást találtak volna.

Currency
És ha már váltás, az aktuális árfolyamok közti eligazodást a Currency nevű ingyenes alkalmazás teszi könnyebbé. Jól jön, ha mondjuk az aktuális 314 forinton álló angol fontért a Keletiben található csilli-villi pénzváltóban 245 forintot akarnak adni, mint mondjuk nekem néhány napja. És még ki sem lépek az üvegajtón, a borostás idegenek már ajánlkoznak is egy jobb ajánlattal. Náluk sem érdemes megállni, ezt mondjuk a Currency nélkül is tudjuk.

AroundMe
Gaboro ajánlotta nekünk ezt az ingyenes programot, ami elvileg a koordinátáinkhoz igazodva felvilágosít minket a legközelebbi benzinkút, söröző, mozi, vagy akármi helyzetéről. A mellékelt képen látjuk, hogy a budapestieknek Párkányba érdemes menni, ha kórházi ellátásra szorulnak, a program szerint ott van a legközelebbi egészségügyi ellátás százötven kilométeren belül. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy amíg nem töltik fel adatokkal az ilyen alkalmazásokat, nem érnek semmit. Legalábbis nekünk.

Noise Trio

Na, a végére csapjunk a húrok közé, a Noise Trio a bejelentkező kép alapján borzasztónak tűnik, pedig egész jó móka. Három hangszer közül lehet választani, és a képernyű buherálásával egy előkészített skála hangjain lehet bűvészkedni. Van dobaláfestés is meg minden, csak a kemény rockert ne válasszátok, mert a torzított gitárnak borzasztó hangja van. Ezt mondjuk már megszoktam, az egyetlen szintetizátor, ami egész élethűen adta elő az elektromos gitárt, az a Garage Band-é volt, bár hozzáteszem, hogy párszázezer forintnál drágább hangszerek nem voltak a kezem alatt.