Fantasztikus csemegével szolgálhatok nektek ma reggel! A következő sorokban az első hazai készítésű DevTeam- interjút olvashatjátok, amit a csoport egy Budapesten élő tagjával készítettem. Nem én kerestem meg őket, hanem ők találták meg a blogot.

Egy levélben kaptam ajánlatot arra, hogy kérdezhetek, ami bizonyítja egyrészt, hogy a DevTeam tényleg olyan jófej tagokból áll, mint azt gondoltuk, másrészt ugye elismerés az Appleblognak, meg nektek is, mert mégiscsak mi kaptuk meg először a lehetőséget.

Amire le is csaptam rögtön, úgyhogy olvassátok és merüljetek el a világ első számú iPhone-törő csapatának titkaiban, a mobil OS-ének rejtelmeiben, abban, hogy a rendszer mennyivel fejlettebb konkurenseinél, meg hogy miért olyan bitang nehéz feltörni a SIM-lockot.

Sziasztok! Először is gratulálok az eddigi munkátokhoz, bár gondolom úgyis tudjátok, hogy a fél világ nektek szurkol!

Köszi! A feleségem és én olvassuk a blogoktokat, és miután írtatok a DevTeamről, vagyis rólunk, úgy gondoltuk, jó ötlet megkeresni benneteket. Ti vagytok az első magyar nyelvű blog vagy újság, amivel közvetlenül kommunikálunk :)

Ezt külön köszönöm. Kezdjük rögtön azzal, hogy kik a DevTeam tagjai (nyilván nem név szerint), hogyan szervezitek a munkát, ha több országban, több földrészen éltek?

A DevTeam tagjai szoftver, elektronikai es kriptografiai szakemberek a világ minden területéről. A csapat tagjai, - vagy inkább a magja - Magyarországról, Franciaországból, Belgiumból, Angliából, Oroszországból, Izraelből, Ukrajnából és az USA-ból származnak. Úgy dolgozunk, hogy biztonságos módon szétosztjuk a munkafájlokat egymás között és csapatmunkával, IRC-n rakjuk egybe az elképzeléseket. A csapat átlagéletkora nagyjából 30 év. Többségünk nem ismeri egymás igazi nevét és nem is találkoztunk soha.

Hányan vagytok?

Mindenkinek van saját munkája - és azért ez is befolyásolja a DevTeam tevékenységét - de általában 15 aktív tag dolgozik egyszerre.

Hogyan szerveződtetek, hogyan jött az ötlet az iPhone törésére, miért álltatok össze?

Mi technologia-rajongók és hackerek vagyunk, hackerek, de a szó jó értelmében. Szeretünk feltörni dolgokat és megnézni hogyan működnek. Többségünk már régóta dolgozik UNIX-al és OS X-el. Néhányan innen ismertük egymást, később pedig több olyan szakember is csatlakozott hozzánk, akiknek nagyra becsültük a munkáját.

Kaptok-e jelzést, fenyegetést az Apple-től, volt-e bármilyen kapcsolat a vállalattal?

Minket az Apple soha, semmilyen módon nem keresett meg. Nagyon figyelünk arra, hogy az általunk kiadott szoftverek ne legyenek törvénytelenek. A PwnageTool és QuickPwn összetettek, mivel ezek a szoftverek eltávolítják az apple firmvare-ról a szükséges tételeket. Mi SOHA nem adunk ki pirate szoftvereket!

Mennyi időtök ment el a törésre, az iPhone-nal kapcsolatos munkákra?

Ennek megoldásán napi 24 órában dolgozunk: amíg az egyikünk ezt csinálja, a másik alszik, folyamatosan váltjuk egymást. Az IRC folyamatosan fut a háttérben akkor is, amikor a saját munkánkat végezzük, így már eddig is több ezer órát dolgoztunk a iPhone-on. Az is ide tartozik, hogy rengeteg pénzt költöttünk speciális harverekre, és reverse-engineering szoftverekre, szintén a saját pénzünkből.

Vannak-e adakozók, profitáltok-e bármilyen módon abból az óriási munkából, amit végeztek?

Mindent saját magunk finanszírozunk, a saját pénzünkből. A csapat többségének jól fizető állása van az informatika területén. A DevTeam a hobbink, nagyon időigényes dolog, de csak hobbi. Ezért a tevékenységünkért nem fogadunk el pénzt senkitől!

Hányan törhették fel a telefonjukat a ti programotokkal, van-e elképzelésetek arról, hogy az iPhone-júzerek hány százaléka szabadította fel a mobilját?

Több százezer visszatérő PwnageTool es QuickPwn felhasználónk van. Ugyan nem vezetünk naplót erről, így nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi, de nagyon sok. :-)

Miért olyan kemény dió az iPhone 3G? Miben különbözik annyira a 2G-től, hogy a SIM unlock-még nem jött össze?

Az Apple és az Infinineon (a cég, ami a chipet készítette a basebandhez) nagyon komoly munkát végeztek, és majdnem teljesen feltörhetetlenné tették a 3G-t. Tanultak abból, amit mi a 2G készülékkel csináltunk és sokkal biztonságosabbá tették az újat.

Milyen messze vagytok a töréstől?

Ez természetesen titok ;-)

Milyen mélységű volt a 2.2-es baseband update? Ha erre is akarnátok készíteni sim-unlockot, a nulláról kellene kezdeni a munkát (szóval aki véletlenül felrakta, az mondjon le a mobil felszabadításáról, vagy nekik is van esélyük a sim-unlockra)?

Jelen pillanatban azok az exploitok, amiket a saját kódunk futtatásához használunk a 2.1-es és annál régebbi basebandeken, azokat teljesen eltávolították a 2.2-ből. A 2.2 bezárta a biztonsági lyukakat, amiket mi arra használunk hogy baseband-et úgy vezéreljük, ahogy akarjuk, és jelen pillanatban a 2.2 baseband rossz.

Már hogyhogy rossz?

A 2.2 baseband-en nincs olyan exploit, amit hasznalni tudnánk, így ez rossz. :-)

Milyennek látjátok az iPhone hardverét, szoftverét egy konkurens okostelefonhoz képest?

Az iPhone OS nagyon előrehaladott technika. Évekkel megelőzött bármilyen más, most megvásárolható készüléket a piacon. Igen, Apple imádó vagyok, de senki nem tagadhatja, hogy az iPhone majdhogynem futurisztikus. A T-Mobile G1 a második legjobb készülék az iPhone után, de még ez is 18 hónappal le van maradva mögötte, legalábbis én így gondolom.

Miért van előnye ennek a két rendszernek a többihez képest?

Az iPhone OS UNIX/Mach-ra alapozott OS, mind a UNIX és Mach hosszú évek fejlesztésének az eredménye. A G1 Linuxot használ, aminek hasonló története van. Szerencsére a mostani mobilok processzora elég erős ahhoz, hogy UNIX-ot tudjon hasznalni.

Mennyire emlékeztet az OS az igazi Mac OS X-re?

Az OS-t belül felismerem, mert az az OS X.

Milyen hiányosságok vannak az OS-ben, merre fejlesztenétek ti tovább, ha rajtatok múlna?

Nyitottabbnak kell lennie.

Miért, kiért csináljátok?

Elsősorban magamért, magunkért és azokért az emberekért, akik a kártyafüggetlen telefonokat szeretik. A feleségemmel vettünk egy lakást Budapesten, és az ingatlanügynök sem jön fel hetente az otthonunkba, hogy megnézze, vörösre vannak-e festve a falak. Ez igaz a iPhone-ra is, vagy más számítástechnikai berendezésekre, amit megveszünk.

Mivel foglalkoztok hétköznap?

Dolgozunk és játszunk. Van egy nagyon speciális Magyar Vizslánk, Ő minden szabad percemet lefoglalja. ;-)

Miért pont ananász?

Apple/Pineapple, Pwn/Own, PwnApple (Pwning Apple) ;-)