Aki használt már iPhone-t, tudja mi a zseniális a telefonra készített Safariban: az ujjunk mozgásának gördülékeny lekövetése, a két ujjal scrollozás, a dupla klikkes kitalálom-mit-akarsz-látni zoom, szóval nagyon kifinomult. És az EMG Technology állítása szerint ez az ő ötletük.

A négy jogász képviselte vállalat 1999-től 2006-ig 76 olyan szabadalmat adott be, amiket az igazgató Elliot Gottfurcht szerint az iPhone készítésénél felhasználtak. Ilyen például a HTML kódok XML-re fordítása a könnyebb megjelenítés miatt, valamint az ujjal navigálás, és nagyítás ötlete. És hogy miért vártak mostanáig a perrel, ha ezek a touchscreen-ficsörök már régóta megtalálhatóak az Apple-kütyükben? Azért, mert a szabvány legfrissebb verzióját csak a múlt hónapban jegyezték be. Ez tehát egy kilenc éves, generációkon átívelő ötlet, amihez folyamatosan újabb és újabb bejegyzések kerülnek.

Mindegy, hogy az Apple nevére bejegyzett több mint kétszáz szabadalom már jóval korábban lefektette az iPhone működésének alapjait. Mindegy, hogy az EMG beadványa nem nyilatkozik arról, hogyan valósítja meg a múlt században futurisztikusnak számító technológiai ötletet, és hogy a beadott szabadalmak a mobil Safari navigációs ötleteinek töredékét tartalmazzák.  Azaz talán mégsem mindegy, erről dönt majd a bíróság. Fontos lenne tudni, hogy az évek alatt min változtattak a szabvány leírásában, és mi volt az a változtatás, ami miatt meg kellett várni a 2008 októberi iktatást. De ha a véleményemre vagytok kíváncsiak, nekem borsódzik a hátam az ilyenektől. És hogy megelőzzem a vádat: egyáltalán nem azért, mert az Apple az alperes.