Több funkció miatt is várom az Apple új operációs rendszerét, de mind közül talán az OpenCL a legérdekesebb. A szabvány azt ígéri, hogy maximalizálja a processzormagokban és a grafikus gyorsítókban rejlő erőtartalékokat, így egy adott számítást sokkal gyorsabban végez el a rendszer – nyilván ez főleg azoknak lehet majd ajándék, akiknek legalább egy Geforce vagy egy Radeon dolgozik a gépében. Mivel baromi bonyolult technológiáról van szó, meg lennék lepve, ha elsőre komoly előrelépést lehetne tapasztalni, mindenesetre úgy tűnik, hogy a szabvány rekordidő alatt készült el.

Az Appleinsider legalábbis arról számolt be, hogy az OpenCL egy közel végleges verziója már októberben a tesztelők rendelkezésére állt, alig négy hónappal azután, hogy egyáltalán bejelentették az ötletet. 

A fejlesztésért felelős csoport vezetője, az Nvidiánál dolgozó Neil Trevett elmondta, hogy a Snow Leopardhoz készülő szabvány megalkotása szokatlanul gyors volt, köszönhetően egyebek közt annak, hogy az Apple az Nvidiával, az AMD-vel és az Intellel közösen ült le dolgozni. Mondjuk ha ennyi jó szakember összeül, akár még a világ összes problémáját megoldani képes Anyaszámítógépet is megalkothatták volna. Ehelyett inkább összehoztak egy összességében hat hónapig tartó fejlesztési ciklust, ami Trevett szerint valóban szokatlan: az ilyen szabványok előkészítése, kidolgozása nem ritkán öt évig is eltart. 

A sietségre azért is volt szükség, mert a Snow Leopardnak 2009 első negyedévében kell piacra kerülnie, márpedig abból nem hiányozhat az egyik legfontosabb újítás. Aztán majd meglátjuk, milyen hibák maradnak a gyorsan összedobott rendszerben, mindenesetre Tim Mattson, az Intel szakembere szerint a kollégák elképesztő ütemben dolgoztak elszakítva családjaiktól, csak hogy jó legyen a szabvány.

Sajnos arról még senki sem tudott nyilatkozni, hogy mekkora előnyük származik majd a Macintoshoknak az OpenCL-ből, nyilván ez erősen konfigurációfüggő, de amint megjelenik a Snow Leopard, leírom a tapasztalataimat.