Két dologban egészen biztos vagyok az új MacBookokkal kapcsolatban: szerettem, hogy a touchpad kettőnél több ujj mozgását is képes értelmezni és utáltam, hogy eltűntek a gombok. Valamit valamiért, gondoltam, erre kiderül, hogy megkaphatom úgy is a négyujjas irányítást, hogy közben megmaradnak a gombjaim. Sőt, a régi MacBookom is.

Elképesztő.

Van rózsa tövis nélkül!

Az éremnek egy oldala van.

Egyszer fenn, egyszer fenn!

Az Engadget szerint legalábbis simán meg lehet hekkelni a korábbi laptopokat úgy, hogy azok is felismerjék a többujjas jeleket. Mostantól elvileg tehát gombnyomogatás, meg sarokba húzott nyíl nélkül is elő tudom hozni az asztalt, vagy egymás mellé tudom rendezni a futó alkalmazásokat.

Állítólag csak az új, alumíniumburkolatú gép telepítőlemezére van szükségünk, meg sajnos bele kell piszkálni a rendszerbe is, de utána már tök jól működik a dolog. Arról nem tudott beszámolni az Engadget, hogy meddig tudunk visszautazni a módszerrel a múltba, például a PowerBook G3-tulajdonosok nem biztos, hogy ki tudják majd használni a lehetőséget, de az már biztos, hogy az idén januári MacBook Air gond nélkül elfogadta a változtatást. Persze az három ujjal is tudott mit kezdeni, a MacBook meg hivatalosan csak kettővel.

Mindenesetre akinek van tapasztalata, az írja meg ide, hardveres akadálya nem nagyon lehet a dolognak: az Engadget egyik kommentelője azt állítja, hogy amikor a 2007 elején vásárolt MacBookján Ubuntut indít, akkor a három ujjas bökés jelenti a jobb egérgombot, a funkció tehát csak szoftver, meghajtóprogram kérdése.