A Google mára harangozta be új beszédfelismerő alkalmazását iPhone-ra, ami állítólag lenyomja a a Microsoft Tellme, és a Yahoo oneSearch with Voice szolgáltatását. Bár a készítők előre szabadkoznak, hogy azért lát majd hülyeségeket is az ember, mégis állítják, hogy használható alkalmazást fejlesztettek.

Épp most írtam posztot arról, hogy az Apple nem elégedett a Google keresőjével, és tessék, máris itt az új fejlesztés. Persze ez még inkább csak a tesztverzió, és nem is használható mindenre, de a próbák során állítólag meggyőző volt az alkalmazás. És gyors, megfelelő 3G-n néhány másodperc alatt tömöríti össze és menti el a beszédünket, küldi el a Google-központba, értékeli ki a szavakat, futtatja le a keresést, és küldi vissza az eredményt.

Egyelőre azonban csak éttermek és utazási célok megadására lesz alkalmas, meg nevek keresésére az iPhone saját kapcsolatai között. Szemben azonban az eddigi SayWhere és SayWho alkalmazásokkal egész mondatokkal ostromolhatjuk a gépesített intelligenciát (például "melyik a legjobb étterem Modenában" kérdésre az éttermek neveit Google-csillagok alapján sorba rendezve kapjuk meg, remélhetőleg Osteria La Francescanával az élen).

Az alkalmazás ráadásul a vízszintérzékelőt használva megvárja, amíg a felhasználó szájához emeli a telefont, nehogy véletlenül egy teljes doktori disszertáció védését küldje el a központba, mert attól egyrészt a méret miatt a telefon ájulna be néhány órára, másrészt a Google-központ is úgy járhat, mint Örkény Különleges Tudakozója, elveszíti az önbizalmát, és a legegyszerűbb kérdésre is csak annyit üzen vissza percek múlva: "nem tudjuk".

 

Aztán ki tudja, hol áll meg a kés. Ma az éttermek, holnap a mozik, jövő héten meg a világ (és tovább). Előbb-utóbb le is nyomhatják a közepesebben felkészült homo sapienseket, például biztos nagyobb hatásfokkal működik a program szófelismerése, mint az egyik horvátországi étterem pincérnőjéé, aki tavaly próbált meg kiszolgálni engem, viszont következetesen más ételeket hozott ki, mint amiket rendeltem. Annak a helynek megérné egy rendelésfelvételi rendszer kiépítése, igaz, a lány pompásan nézett ki, az iPhone meg olyan kis zömök, teljesen kopasz és az egész tiszta műanyag, szóval nincs jó megoldás. 

Az ingyenes alkalmazás hamarosan megjelenik angol nyelvre, és valamikor az évezredben magyarra is, de utóbbi nem száz százalék.

update: a video elérhetőségét frissítettem