A régóta várt tethering már egy ideje elérhető a feltört iPhone-okon, sőt az AppStore-ban is elérhető volt korábban egy alkalmazás, amivel megoszthattuk a mobilinternetet a laptoppal vagy asztali gépünkkel. Az alkalmazást nagyon gyorsan eltávolították az online üzletből, hiszen ez túl jó lenne a felhasználóknak: egyetlen előfizetéssel ki tudnák elégíteni telefonjuk és számítógépeik adatzabálási igényét.

Ralph de la Vega, az AT&T Mobile igazgatója említette meg legutóbb, hogy készül a tethering, és hamarosan üdvözölhetjük a telefonon. Nem tudom, miért változtatta meg a hozzáállását a mobilszolgáltató, biztos kitaláltak valamit, hogy mégse legyen olyan jó a dolog. Mondjuk a kijelentés némiképp veszít a hitelességéből, ha hozzávesszük, hogy de la Vega szerint a telefonunkkal főzük meg a kávét, zárjuk be a házat, indítjuk be az autót. Akinek nem lesz iPhone-ja, valószínűleg élni sem tud többé.

A vezér felvázolt egy világot, ahol a telefonunk az ébresztés előtt öt perccel letölti a híreket, akár a tévé képernyőjén megjelenítve azt, beindítja a wifi-kávéfőzőt, ha pedig elmegyünk otthonról, bezárja az ajtót és beindítja az autónkat is. Persze a vezér nem állítja, hogy ez a közeljövő mókája lesz. Ilyen kijelentést talán azért hallunk éppen most, mert a szkifibe illő jövő felvázolása új teret adhat a vásárlói kedvnek, aminek most igencsak híján vannak mostanában mindenhol.

Ki merem jelenteni, hogy sem Apple-kompatibilis kávéfőzőt, sem wifis bejárati ajtót nem veszek, viszont van valami, amiért hálás lennék. Nekem már az is a jövőt jelentené, ha Budapest főútjainak közlekedési kameráit élőben nézhetném a telefonon, vezetés közben. Az Apple részéről már több alkalmazás is van erre a célra, már csak több webkamera kellene a városba.