Mindenek előtt fontos kijelenteni, hogy a Silicon Alley Insider jó meglátásai ellenére időnként elragadtatja magát, téves következtetéseket von le, túlzásba esik, valószínűleg most is. Őrült beszéd, de van benne rendszer.

Henry Blodget, aki lassan híres lesz kétségbevonható posztjairól, azt találta írni, hogy az Apple és a netbookok előretörésével fokozatosan piacot veszít majd a Microsoft, monopolszerepének rövidesen annyi, és bár korai még a végről beszélni, a vég kezdete azonban kétség kívül eljött.

A jelenség mindenesetre tényleg érdekes: az Amazon laptopeladási toplistájának élén hét netbook és három MacBook áll. Utóbbiakat ugye nem Windows-zal adják, a netbookok közül meg egyiken Linux van, és a többire ugyan Windows került, de egy kivételével nem Vistát, hanem XP-t használnak. Ami nem különösebben jó hír a vállalatnak, ráadásul pont ezeket a népszerű netbookokat vette célba a Google, sokak szerint kis erőforrás-igényű, ingyenes, könnyen kezelhető operációs rendszert dob majd piacra a vállalat, amit részben már meg is tett az Androiddal. Az apró laptopokhoz tökéletesen passzoló szoftverről beszélünk tehát, ami komoly konkurenciát jelenthet az öreg XP-nek.

Gondoljuk csak meg, ezeknek végük.

Na de annyira azért nem eszik forrón. Bár az Amazon listájának élén tényleg a netbookok állnak, Blodget elfelejti megemlíteni, hogy a teljes laptopforgalom alig tizedét adják ezek a gépek, és hogy a következő Windows, a 7-es egyebek közt pont abban különbözik a Vistától, hogy a gyengébb hardveren is elfut majd. A Microsoft tehát újra erős lehet ebben az egyre népesebb, de semmiképp sem óriási szegmensben, persze várható, hogy a Google és a Linux is előre tör.

Ahogy az Apple sem lazít, évről-évre növeli piaci részesedését a vállalat, de mindezek ellenére szerintem korai a Microsoft bukásáról, vagy akár a vég kezdetéről beszélni.

Előbb omlik össze a civilizációnk, minthogy ez a behemót eltűnjön.