Az Apple közzétette a negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, összefoglalva azt mondhatom, az elemzők nem hiába voltak optimisták, és ez nemcsak az iPhone-nak köszönhető. A karácsonyi időszakokat leszámítva rekord mennyiségű, több mint tizenegymillió iPod fogyott, és a Macekből is igen tekintélyes mennyiséget kapkodtak el. A közzétételt követő konferenciabeszélgetésen Steve Jobs is résztvett.

Az Apple negyedéves profitja 26 százalékkal 1,14 milliárd dollárra nőtt, a szeptember 27-ével záruló pénzügyi negyedévre 7,9 milliárd dolláros forgalomról számolt be a cég.

Az Apple 2,61 millió Macintosht adott el három hónap alatt, 21 százalékkal többet, mint egy éve, az iPod pedig a csúcsra jutott, mert 11,052 milliós darabszáma nyolc százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az iPhone3G eladások elérték a 10 milliót ebben az évben, a negyedéves jelentés szerint 6,89 millió készüléket adtak el, össze sem lehet hasonlítani az egy évvel ezelőtt értékesített 1.12 milliós iPhone-darabszámhoz. Ezzel több egységet adtak el a negyedévben, mint az amerikai piacon toronymagasan vezető RIM.

"Ez volt az eddigi egyik legjobb negyedévünk. Nem tudjuk, hogy a gazdasági válság hogyan hat majd a vállalatra, de miénk a legerősebb termékpaletta, a legtehetségesebb alkalmazottak és a legjobb ügyfelek. Meg huszonötmilliárd a bankban." - mondta Steve Jobs, vagyis az Apple a negyedév során több mint hatmilliárd dollár készpénzzel növelte a cég tartalékait.

"Ami még érdekesebb, hogy az értékesítést pénzben kifejezve az Apple a harmadik legnagyobb mobilgyártó a világon" - tette hozzá a vezér - "Tudom, hogy őrülten hangzik, de igaz." Jobs azt is elmondta, hogy alig több mint száz nap alatt 200 millió alkalmazást töltöttek le az AppStore-ról. Az olcsó számítógépekről is nyilatkozott, mint megtudtuk, 500 dolláros eladási ár alatt nem lehet olyan Macet gyártani, ami ne lenne egy rakás szerencsétlenség. Valamint elhintette, hogy van néhány érdekes ötletük, már ami a "netbook" kategóriát illeti, ide sorolja Jobs az iPhone-t.