Az iPodok ugye újak már, a hordozható Macintoshok is, ideje hozzányúlni az asztali gépekhez, ami a pletykák szerint novemberben fog megtörténni. Az Appleinsider azt is tudni véli, mi változik majd.

Először is a processzor: jelenleg 2,4-től 3 gigahertzig terjed a kínálat, aminél nagyobb órajelen futó gépet aligha mutat be a vállalat, de egy négymagos verzió megjelenése nem elképzelhetetlen. Az Intelnek ugyanis van egy alacsonfogyasztású, 2,53 gigahertzes Quad csipje, amivel pont annyira lenne zajos az iMac, mint a 3 gigahertzes kétmagossal, egyetlen problémát az jelenti, hogy a processzor ezer dollárba kerül, úgyhogy aligha férne bele a jelenlegi 24 colos csúcsmodell 2200 dolláros árába. Nagy mozgástér ebben a kategóriában tehát nincs, vagyis van, csak arról épp az Appleinsider nem beszél.

Én viszont fogok: elvileg az év utolsó negyedévében kerülnek piacra az Intel újgenerációs Core i7-es csipjei, amik azonos fogyasztás mellett harminc-negyven százalékkal gyorsabbak, mint a jelenlegi Core 2-esek. Ráadásul nem is nagyon drágák, a 2,66 gigahertzes négymagos kábé 300 dollárba kerül majd, ráadásul pont a megfelelő pillanatban, november 17-én jelenik meg. Csak egy baj van vele: asztali processzor, ezért akár 130 wattig is felszökhet a fogyasztása, amit az Apple biztosan nem mer majd berakni az iMacbe. Vagy lesz tehát egy mobilváltozata is a Core i7-esnek, vagy csak minimális változtatás lehet processzorfronton a monitoros gépnél, szerintem

De az szinte biztos, hogy megváltoznak a kimeneti csatornák is. A héten bemutatott MacBookon jelent meg először a DisplayPortnak nevezett luk, amire Steve Jobs azt mondta, mindegyik Macintoshra rákerül, valószínűleg tehát az iMacre is. Ez azért jó, mert eldobhatjuk a korábbi átalakítóinkat és vehetünk újakat helyette, én türelmetlenül várom, hogy jelentős kiadásokba verhessem magam.

Nem lenne meglepő, ha cserélnék a grafikus gyorsítót is, jelenleg csak a csúcsmodellben van Nvidia-csip, a többibe az Ati szállít, na ez fog megváltozni, Nvidia 9X00-as gpu-k várhatók, aminek gondolom az Ati örül a legjobban. Nem tudom, ez mekkora előrelépést jelent, mindenesetre épp tesztelem a legújabb MacBook Prót, amit Handrás hozott be az országba, na abban a 9600M grafikus mag például nem tépi le a homlokomról a bőrt.

Hardverszinten tehát döbbenetes erejű újításokra nem érdemes számítani, funkcióiban azonban megújulhat a gép. Beszéltek itt már érintésérzékeny kijelzőről, gesztusvezérlésről, mindenről, amiknek pont most jött el az idejük, mert mást a jelenlegi kínálat mellett nem nagyon lehet belezsúfolni a gépbe. Ti minek örülnétek?