Az Apple online üzletei bezártak, mindenki Cupertinóra figyel, hogy a vezér bejelentse az új laptopokat. Izgalom a tetőfokon. Készüljetek, hétkor kezdünk.

A fények elhalványúltak, kezdődik a show.

Steve Jobs a színpadra lépett és rögtön megígérte, hogy kapunk ma néhány új notebookot. Hát ő már csak tudja.

Alighogy megjelent, Tim Cook váltotta, az Apple egyik vezére rögtön remek Mac-eladásokról tudott beszámolni, meg kell valamivel állítani a részvények zuhanását, értjük. Mindenesetre a forgalomnövekedés kétszerese, háromszorosa a konkurensekének, ami tényleg jó eredmény. Ennek egyik oka Cook szerint az, hogy nem raktak Vistát a gépekre, a Microsoft operációs rendszerének sikertelensége utat nyitott a Macnek egy szélesebb közönség felé. Egy kicsit elviccelődik Cook a Mac vs. PC reklámokkal is, nehogy már túl jól érezze magát a Microsoft.

A történtek komolyan megváltoztatták az erőviszonyokat az Egyesült Államokban, a Macintoshok piaci részesedése elérte a 18 százalékot, amire nem mostanában volt utoljára példa. Még durvább a helyzet az egyetemeken, ahol a hallgatók ötven százalékának van Apple gépe, miközben pár éve még csak 15 százalékos volt ez az arány.

Cook után újra Jobs lép a színpadra, aki szerint az új gépek bemutatása előtt fontos, hogy megismerjük a laptopépítés új módját, amit Jonathan Ive ismertet.

A dizájnguru arról beszél, hogy a mostani MacBook Prókkal nehéz megcsinálni, hogy könnyű is legyen, meg erős is, mert több részből áll a ház. (Jön a iBrick, jön a iBrick!!!)

Ive szerint a problémák kiküszöböléséhez új módszerhez kell nyúlni, ahhoz, amit már a MacBook Airben is megismerhettünk, mert máshogy nem lehet stabil, erős és könnyű házat kialakítani. Jonathan hosszasan mesél a ház kialakításáról, Steve gyanúsan sokszor adja át a szót szolgáinak.

De vissza is tér, és az Nvidiát hozza szóba. A vezér szerint a cég a közelmúltban megkereste az Apple-t néhány remek grafikus gyorsítóval, amire azt a választ adták, hogy remek, de van olyan is, amit laptopba lehet szerelni? A válasz természetesen igen volt, reméljük nem azokat a gpu-kat akarja elsózni a vállalat, amik rendre tönkrementek már pármillió laptopban.

Az említett grafikus gyorsító a Geforce 9400M, ami hatszor nagyobb teljesítmény nyújt elődjénél, gondolom a GMA3100-as nevű orknál a 8600-asnál. Mondjuk annál pont nem.

A gpu után jött az új trackpad, ami 40 százalékkal nagyobb elődjénél, három ujjal is lehet irányítani és üvegből van.

Itt az új MacBook Pro, pont olyan, mint a kiszivárgott képeken!

 

A vezér olyan biztos a dolgában, hogy körbead egy házat a közönségnek, mindenki gyönyörködhessen benne. "Szeretnénk visszakapni" - mondja.

Az alapmodell 2,4 gigahertzes processzorral, 2 gigabájt memóriával, 9400M és 9600M grafikus gyorsítóval (azzal használjuk, amelyikkel akarjuk, attól függően, hogy akkuidőre vagy teljesítményre van szükségünk) és 250 gigabájtos merevlemezzel 1999 dollárba kerül, szóval olcsóbb lett a legolcsóbb Pro.

A 2500 dolláros verzióba 2,53-as proci, 4 gigabájt memória, több memóriával adott 9600M és 320 gigabájtos merevlemez kerül.

Na de jön már az új Air!

Ebbe is Geforce 9400M került, meg 120 gigabájtos merevlemez (opcióként 128-as ssd), mindez 1800 dollárért, de van egy 2500 dolcsis modell is erősebb procival és széria ssd-vel. Ahogy várható volt, az új Air nem robbantotta le az előadóterem tetejét.

Frissült a Cinema Display, led háttérvilágítás került bele.

De ennél is fontosabb, hogy itt a one more thing, ITT AZ ÚJ MACBOOK!

Először is olcsóbb lesz, 999 dollárba kerül az eddigi 1099 dollár helyett a fehér gép. De lesz belőle alumíniumborítású verzió (a fém az új fekete), gyorsabb gpu kerül bele, kijelzője led-háttérvilágítású lesz.

Első benyomás: úgy néz ki, mint az új MacBook Pro, aminél nagyobb merényletet is elkövethettek volna az emberiség ellen. Nekem mindenesetre tetszik.

Jobs szerint a vásárlók ugyanazt kapják a két erősebb MacBookkal, mint a Próval, csak olcsóbban. Az alapverzió 1300 dollárba kerül majd, ebben 2 gigahertzes Core 2-es, 2 gigabájt memória, 9400M lesz 160 gigabájtos merevlemezzel, a csúcsmodell, az 1600 dolcsis MacBook 2,4-es procit, 250 gigabájtos merevlemezt és háttérvilágításos billentyűzetet kap.

Közben esnek az Apple-részvények, pedig. A show eseményei dollárban kifejezve:

Pár bokaleszaratós fotó következett az új gépekről, most megint Steve a színpadon.

A vezér az iPodok bemutatásakor arról beszélt, hogy a haláláról szóló pletykák túlzók. Most újabb információval vagyunk gazdagabbak, Jobs vérnyomása 110/70. Mindenki hangosan röhög természetesen, a lehető legjobb humorral próbálja nyugtatni a kedélyeket.

Most a kérdések vannak soron, de nem túl érdekesek, ráadásul olyan válaszok hangzanak el, mint például hogy azért nem kapott hdmi-kimenetet a MacBook Pro, mert annak alacsony a felbontása.

Itt vannak a sajtófotók, nézegessétek.

Véget ért a móka mára, zárul Miki mókatára.