A pletykák szerint a várhatóan heteken belül frissülő Apple-laptop szakít az elmúlt évek hagyományaival, és végre nem valamelyik béna inteles grafikus gyorsítóval próbál majd piacot szerezni. Az Appleinsider szerint Nvidia gpu-k kerülnek a laptopba, ami észrevehető teljesítménynövekedést jelenthet még akkor is, ha csak valamelyik alapmodellt kapja meg a gépcsalád. Az Intel GMA-k ugyanis születésük óta komoly lemaradásban vannak konkurensükhöz képest, a partnerek leginkább azért választották őket, mert egyszerű megoldásnak tűntek, a processzorral párban adva szinte kiadtak egy kész gépet. Ja, meg persze olcsók voltak.

A Geforce-ok ezzel szemben már teljesítményt is nyújtanak, bár az persze egyelőre kérdéses, hogy melyik verzió kerülne a MacBookba. Egy biztos, a MacBook Próban Geforce 8600-as van és mindenképp a nagytestvér alá kell pozícionálni a gépet, amire szerintem jó lehetőséget nyújt a Geforce 8200M, de még inkább az újabb alapcsip, a 9100-as. Ennek az átlagos teljesítménye kétszerese-háromszorosa a most használt X3100-as GMA-énak.

Persze egy gpu-csere után a MacBook rámászna a MacBook Pro nyakára, de nem lennék meglepve, ha a nagyobbik testvérben is kicserélnék a gyorsítót, mondjuk egy 9600M-re, ami másfélszeres sebességet hoz a 8600M-hez, és körülbelül ötszörös teljesítményt a 9100-ashoz képest.

És azt se felejtsük el, hogy a GMA kinyírása csak egy pletyka. Én egyelőre kételkedem, hiszen egy ilyen lépés nem feltétlenül lenne logikus, már csak a termék pozícionálása miatt sem. MacBookot főleg az vesz, aki böngészni, szövegszerkeszteni akar, profi grafikusmunkát senki sem végezne az apró gépen, ami ráadásul játékplatformnak sem az igazi. A laptoppal szemben támasztott igényeket tehát bőven kielégíti az Intel, ez nvidiás csere meg elmosná a határokat a két laptopcsalád között és az előállítási költség is emelkedne.

Na de pár héten belül úgyis kiderül.