A zenei kiadók szövetsége, a National Music Publishers’ Association több pénzt kér az Apple-től (és persze mindenki mástól is) az eladott online dalokért, és nem is kevéssel szeretne többet: az eddigi 9 cent helyett 15 centet követelnek abban az indítványban, amit a The Copyright Royalty Board-nak nyújtottak be a központi jogdíj-részesedés emelése ügyében.

Az Apple persze elutasította az indítványt, és az azzal kapcsolatos tárgyalásokat, azzal érvelve, hogy ezt a terhet nem háríthatják a vásárlókra, ha viszont az Apple a nyereségéből fizetné ki a különbözetet, nem feltétlenül érné meg a zeneáruház üzemeltetése: amennyiben kikényszerítik ezt a lépést, Cupertinóban befejezik az iTunes működtetését. Persze ez nyílván csak blöff, de azért jól hangzik. A hatóság mostani döntése öt évre szól, és persze kívácsian várjuk, mi lesz a történet vége.

update: a történet vége az, hogy nem emelik fel a jogdíj-részesedést, marad a 9 cent, tehát marad az iTunes. Ugyanez a díj vonatkozik minden eladott cd-re is, a csengőhangokra viszont 24 centet szavaztak meg. Totyatotyának köszi a linket.