A Microsoft nem feltétlenül épelméjű vezetője szerint az iPhone öt éven belül elbukik. De Steve Ballmer nemcsak az Apple mobiljának, hanem a Nokiának is sötét jövőt jósol, a vállalatok üzleti modellje miatt: már nem sokáig lehet sikeres egy olyan telefon, aminek a hardverét és a szoftverét is egy helyen fejlesztették, mondta Ballmer, aki szerint a Windows Mobile a jövő.

A vállalatvezető azt mondta, hogy ugyanaz a stratégia segít majd átvenni a mobilpiac fölötti hatalmat, ami a Microsoftot a számítógépipar legfontosabb játékosává tette. Hosszútávon szerinte a Symbian OS, a mobil-Linux és a Windows Mobile közt dől majd el a harc, bár az nem derül ki a 9to5Mac cikkéből, hogy milyen drogokat fogyasztott az öreg a nyilatkozat előtt. Persze ő a világ egyik legnagyobb vállalatának a feje, úgyhogy biztos többet tud a jövőről, mint én. Az viszont saját tapasztalat, hogy a Windows Mobile a tömegek kiszolgálására jelen formájában egyszerűen alkalmatlan, nemcsak az én véleményem, hogy a mobil operációs rendszerek közül az egyik leghasználhatatlanabb a WM, ami egyébként épp komoly elmaradásba kerül, mert a legutóbbi verzió óta megjelent az iPhone meg az Android is. A hetes Windows Mobile meg majd csak jövőre érkezik és nem januárban, de persze öt év nagy idő, a borzasztó bithalmazból bármikor megalkothatja a Microsoft a nullások és egyesek eddigi legszebb sorozatát.

De azt is meglepő volt Ballmertől hallani, hogy az Apple képtelen lesz tovább növekedni az otthoni és a vállalati piacon, amiért nem licenceli az operációs rendszerét, miközben tonnaszámra jönnek az elemzések, amik arról számolnak be, hogy az Apple tovább növeli részesedését az otthoni és a vállalati piacon. 

Azért azt Ballmer is elismerte, hogy az Apple egy jó vállalat, majd így folytatta: "a stratégiájuk azonban határozott: abban hisznek, hogy a hardvert és a szoftvert együtt kell értékesíteni és nem hagyják másoknak, hogy megtegyék ezt helyettük. Nem állítom, hogy nem érzünk némi fenyegetettséget az Apple miatt, de ha a Microsoft és a pc-s partnerei jól teszik a dolgukat, nem látok okot arra, hogy az Apple akárcsak egy centit is előre lépjen a vállalati piacon."

Ja, és a végére a habostorta: Ballmer megígérte, hogy öt éven belül nemcsak az iPhone, a Nokia meg a többiek jutnak a süllyesztőbe, hanem az online kereső újradefiniálásával a Google is nehéz helyzetbe kerül a Microsofthoz képest. Én rettegnék a helyükben.

Bár annyit azért hozzátennék, hogy egy 260 milliárd dollár értékű, kilencvenezer embert foglalkoztató cégtől nem az lenne a csoda, ha időnként forradalmi fejlesztéseivel keményen eltaposná versenytársait, hanem ami most van: az egyre kevésbé versenyképes termékek, online szolgáltatások nincsenek a Microsoftnak előírva. Más kérdés, hogy ameddig a cég nem ismeri fel, hogy az Apple üzleti modellje nem egy szükséges rossz, sőt, egyre nagyobb tömegigényt elégít ki, addig Steve Jobs minden egyes nap növelni fogja cége piaci részesedését minden területen, akár mit is mond Ballmer.