Jól megy a virtuális operációs rendszereket szállító vállalatoknak: idén a Parallels és a VMware is ötven százalék feletti növekedéssel számol az eladásokban, Parallels Desktopból összesen egymilliót, VMware Fusionból 250 ezret adtak el eddig. Most újult erővel álltak neki a munkának: utóbbi már elkészült, előbbi még fejleszti legújabb alkalmazását, hogy a felhasználók még nagyobb szabadságot kapjanak.

Fej fej mellett haladnak: mindkét cég rástartolt a DirectX 9 és az OpenGL2-támogatásra, a felturbózott játékélményre, 64 bites operációs rendszerek és Mac OS X Server futtatásának lehetőségére. Nemcsak az otthoni felhasználók örülnek, a programozók is régóta várnak a frissítésekre, a programok segítségével egyszerre több virtuális gépen tesztelhetik fejlesztéseiket, mostantól már szinte bármilyen operációs rendszeren - persze mindezt Mac OS X környezetben.


A VMware Fusion2 már elérhető

A Parallels Desktop 4 teljeskörű energiamenedzsmentet (ACPI) ígér, így a leállítás és a felfüggesztés folyamata a korábbihoz képest sokkal gyorsabban megy majd. Virtuális gépenként 8 gigabájt RAM lesz elérhető, továbbá lehetőség lesz a használható processzormagok számának beállítására. Újratervezték az interfészt is, listán láthatjuk az egyes gépeket a hozzájuk tartozó 'kedvenc' programokkal. A virtuális gépekre maximum két terabájtnyi terület áll rendelkezésre.


A Parallels Desktop 4 kezelőfelülete

A VMware Fusion 2.0 ingyenes azoknak, akik már használják az első verziószámú szoftvert, és 76 dollárba kerül az új vásárlóknak. A Parallels áráról még nincs hír, és azt sem lehet tudni, pontosan mikor jelenik meg. Már így is elkéstek, a konkurencia beelőzött, úgyhogy valami nagyot kell virítani.