A filmipar és a digitális technológia óriásai az iTunes töretlen sikerén felbuzdulva összefognak, és elindítják saját médiaközpontjukat. A The Digital Entertainment Content Ecosystem elnevezésű szervezet minden fronton támadást indít az Apple médiabirodalma ellen, beleértve a megvásárolt médiafájlok tárolását saját szervereken. A korábban konzervatív nézeteket valló kiadók ráadásul elhatározták, hogy a tartalmat korlátozás nélkül juttatják el a felhasználókhoz: a DECE jelmondata a szabad másolás, és korlátlan írás lehetősége adathordozókra, szemben az Apple FairPlay-korlátozásaival.

 

Ők a világ urai, fiam. A tagok között van a Microsoft és az Intel is, valamint a Warner Bros, a Fox Entertainment Group, az NBC Universal, a Sony, a Paramount Pictures, a Comcast Corp, a Best Buy, a Hewlett-Packard, a Cisco, a Philips, a Toshiba és a Verisign. Legtöbbjük már óriási pénzt veszített a kalózmásolatok miatt, korábban pedig a Microsoft és az Intel is megkísérelt valamilyen DRM szabványt elterjeszteni. Ma már új szelek fújnak.

Eddig is fújdogáltak, de tíz-tizenöt év után lassan mindenkinek egyértelmű lesz, hogy aki nem vesz részt az internetes tartalomszolgáltatási versenyben, sok jóra nem számíthat. "Azzal nem keresünk semennyit, ha a kínált tartalmat elzárjuk. Az hoz pénzt a konyhára, ha a felhasználó meg akarja vásárolni, amit kínálunk, és ez csak akkor lehetséges, ha a tartalom és a megjelenítő eszköz közötti kompatibilitásra koncentrálunk." - nyilatkozott Mark Coblitz a Comcattől.

Ez azt jelenti, hogy míg a szövetség egyik fele egységes tartalmat szolgáltat, a másik fele az ezzel kompatibilis eszközökkel látja el a piacot. Persze a filmek és zenék a márkanévtől függetlenül, bármilyen DECE-kompatibilis eszközön lejátszhatóak lesznek, vagyis bárki beszállhat a buliba, feltéve, hogy a konszern rábólint. Sejthetjük, milyen feltételeket szabnak a túl későn csatlakozóknak, ennek ellenére a Walmart és a és az Amazon vonakodik. Állítólag az Apple-t is felkérték tagnak, de a vállalat udvariasan visszautasította a meghívást.