Végre más is megértette. Az elmúlt években többször is előfordult velem, hogy valamelyik csúcskategóriás pc-t próbálgattam, ami funkcióiban, minőségében, teljesítményében ugyan kiemelkedett a mezőnyből, egy szempontból viszont ugyanolyan volt, mint a legolcsóbb garázsban összerakott pc: Windows futott rajta, annak minden baromságával együtt.

Egy olyan operációs rendszer, aminek a megalkotásakor szempont volt, hogy a legbénábban összerakott konfiguráción is el kell futnia, nem lehet átütő, erőteljes egy minőségi vason. Fagyások, váratlan belassulások, érthetetlen töltögetések, nem megfelelően kidolgozott részletek jöttek elő folyton a frissen kicsomagolt, méregdrága gépeken is, és biztos voltam benne, hogy a „többi” gyártó nem lehet igazán exkluzív, igazán sikeres az Apple mellett, amíg a Windows köti gúzsba őket, mert az ember egyszerűen nem akarja ugyanazt a műszerfalat látni egy Jaguár volánjánál, mint amit a Dacia Loganba is beleraknak.

De úgy látszik, a HP-nek is eszébe jutott ugyanez. A gyártó Touchsmart névre keresztelt gépe például nagyon pofás, és már tett egy lépést ebbe az irányba: saját grafikus felhasználói felületet kapott, ami ugyan csak egy zsák a Vistán, de mégis egyedivé, izgalmassá teszi a gépet. A világ legnagyobb gyártója azonban tovább megy, és a legújabb hírek szerint saját operációs rendszert fejleszt.

A Businessweekben megjelent cikk arról számol be, hogy a program alapja a Linux lesz, a nyílt forráskódú operációs rendszer egy könnyen kezelhető verzióját kívánja majd adni gépei mellé a HP. Az a cél, hogy a vállalat kevésbé függjön a Windowstól, és hogy versenyképesebb legyen az Apple-lel, ami hasonló üzleti modellel szerzett jelentős piaci részesedést az elmúlt években.

A sztori azonban még izgalmasabb, ha figyelembe, hogy egy HP-hoz közelálló szakember szerint a világ legnagyobb gyártója attól tart, az Apple bármikor piacra léphet egy ezer dollárnál olcsóbb laptoppal, amivel nehéz helyzetbe hozná versenytársait: ez már egy óriási piac, ahol gyorsan tudna növekedni a kaliforniai cég sajátságos üzleti modelljével, nyilván a többiek rovására. Ezért fontos, hogy a HP minél előbb alternatívát tudjon felmutatni az Apple-lel szemben, márpedig egy sima windowsos gép egyre kevésbé az.

Diverzifikáció van.